Meglepő dolog derült ki a sertéshúsról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a sertéshúsról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az év végi ünnepek kapcsán. Sokak asztalára kerül karácsonykor töltött káposzta és ilyenkor jön el az ideje a kocsonyakészítésnek is. A hazai húsipar szereplői az ünnepi időszakban - a magasabb árak ellenére - nem várnak visszaesést a fogyasztásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshúsok esetében is minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az év végi ünnepek kapcsán hagyományosan megnő a hazai húsfogyasztás, igaz ez a sertéshúsra is. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús - olvasható a NAK oldalán. Mint írták, az elmúlt időszak nem kedvezett a hazai húsipar szereplőinek. A múlt évben az alacsony élősertés árak és a drága takarmány a sertéstartókat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, ami miatt egész Európában csökkent a sertéslétszám. Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.

A feldolgozók a gyorsan növekvő önköltségeket ugyan csak részben tudták érvényesíteni az átadási árakban, a fogyasztók már így is magasabb árakkal találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra. A legnagyobb kereslet a zsírosabb húsrészek iránt nagyobb, igencsak kelendőek a kocsonya „hozzávalói”, valamint a különböző füstölt áruk is. Régi szokás szerint ezeket az ünnepekhez kötődő hagyományos ételeket a családok a rokonokkal vagy barátokkal közösen fogyasztják el, mindenkinek fontos a minőség, ezért az alapanyagok beszerzésekor sem elsősorban az ár a meghatározó.

Az Agrárkamara és a Hússzövetség szerint érdemes minden esetben a magyar húsárut választani a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?