Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban komoly csökkenés volt megfigyelhető a sertéstenyésztésben és a sertéshústermelésben Európában. A nagy nyugat-európai sertéshústermelő tagállamokban egyre fogynak az állományok, ezekkel együtt pedig a vágások számában is visszaesés tapasztalható. Ezzel összefüggésben a sertéshús fogyasztása is egyre csökken az EU-ban. Noha a jelenség Magyarországot is érinti, az ezzel párhuzamosan kibontakozó másik trendből, az európai sertéságazat keletre tolódásából még profitálhat hazánk.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

2023-ban minden nagyobb európai sertéshústermelő országban csökkentek a sertésvágási számok, ez pedig súlyos következményekkel járhat a sertésfeldolgozó iparra nézve. A szakértők szerint a megváltozó fogyasztói szokások miatt Európában a jövőben fellendülhet a baromfihúsok fogyasztása, ugyanakkor egy friss felmérés szerint Németországban a megkérdezetteknek már csak az egyötöde fogyaszt minden nap húst, illetve a felmérésben résztvevők fele tudatosan korlátozza a húsfogyasztását.

A szakemberek úgy látják, hogy Európában a sertéstenyésztés és -feldolgozás nyugatról fokozatosan egyre keletebbre tolódhat. Bár a visszaesés jelenleg Magyarországon is tapasztalható, az ágazat súlypontjának elmozdulása komoly lehetőségeket rejt hazánk számára - hangzott el a Portfolio Checklist podcast-adásában.

Noha a sertéshús fogyasztása az EU-ban épp csökkenőben van, az ázsiai országok jószerével bármennyi sertéshúst fel tudnak venni, hiszen az ottani termelés jelentősen elmarad a fogyasztói igényektől. A sikeres exporthoz viszont az kell, hogy az európai vagy amerikai sertéshúsnak minden szükséges dokumentuma rendben legyen, valamint az, hogy az ország sertéspestis mentes területnek számítson. Ha ezek a feltételek fennállnak, akkor a sertéshúsok és egyéb termékek egy megbízható, masszív piaccal rendelkeznek.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?