Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban komoly csökkenés volt megfigyelhető a sertéstenyésztésben és a sertéshústermelésben Európában. A nagy nyugat-európai sertéshústermelő tagállamokban egyre fogynak az állományok, ezekkel együtt pedig a vágások számában is visszaesés tapasztalható. Ezzel összefüggésben a sertéshús fogyasztása is egyre csökken az EU-ban. Noha a jelenség Magyarországot is érinti, az ezzel párhuzamosan kibontakozó másik trendből, az európai sertéságazat keletre tolódásából még profitálhat hazánk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023-ban minden nagyobb európai sertéshústermelő országban csökkentek a sertésvágási számok, ez pedig súlyos következményekkel járhat a sertésfeldolgozó iparra nézve. A szakértők szerint a megváltozó fogyasztói szokások miatt Európában a jövőben fellendülhet a baromfihúsok fogyasztása, ugyanakkor egy friss felmérés szerint Németországban a megkérdezetteknek már csak az egyötöde fogyaszt minden nap húst, illetve a felmérésben résztvevők fele tudatosan korlátozza a húsfogyasztását.

A szakemberek úgy látják, hogy Európában a sertéstenyésztés és -feldolgozás nyugatról fokozatosan egyre keletebbre tolódhat. Bár a visszaesés jelenleg Magyarországon is tapasztalható, az ágazat súlypontjának elmozdulása komoly lehetőségeket rejt hazánk számára - hangzott el a Portfolio Checklist podcast-adásában.

Noha a sertéshús fogyasztása az EU-ban épp csökkenőben van, az ázsiai országok jószerével bármennyi sertéshúst fel tudnak venni, hiszen az ottani termelés jelentősen elmarad a fogyasztói igényektől. A sikeres exporthoz viszont az kell, hogy az európai vagy amerikai sertéshúsnak minden szükséges dokumentuma rendben legyen, valamint az, hogy az ország sertéspestis mentes területnek számítson. Ha ezek a feltételek fennállnak, akkor a sertéshúsok és egyéb termékek egy megbízható, masszív piaccal rendelkeznek.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?