Egyre több húsfeldolgozó mondja fel a szerződéseit: súlyos a helyzet a sertéspiacon

Egyre több húsfeldolgozó mondja fel a szerződéseit: súlyos a helyzet a sertéspiacon

agrarszektor.hu
Tovább fokozódik a probléma az állattartók körül, az európai és magyar húsfeldolgozók is felmondják élő szerződéseiket. Ennek oka a költségek drasztikus növekedése, ami a sertés felvásárlási árának esetében például egy hónapon belüli több mint 50 százalékos volt. Ilyen levelet még nem láttam - mondta az egyik nagy hazai sertéshúspiaci vállalkozás vezetője, a német Tönnies húsipari óriás partnereknek küldött tájékoztatójáról, amelyben a cég közli, hogy eláll érvényes szerződéseitől, valamint a piacon kialakult helyzetet az orosz-ukrán háború miatt vis maiornak tekinti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar feldolgozók is léptek, legalábbis az egyik jelentős húsipari cég március 16-án kelt levelében arról tájékoztatta partnereit, hogy az élő szerződéseikben vállalt kondíciókat nem tudja tartani, és új árlistát küld partnereinek. Mindezt arra való hivatkozással, hogy a világ nyersanyagpiacán drámai és kiszámíthatatlan fejlemények történnek, s emiatt minden termelési szintet érintő költségnövekedéssel kénytelenek szembenézni. Az orosz-ukrán háború pedig csökkenti a helyzet rövid távú enyhülésének reményét - írja a Világgazdaság.  Az elmúlt hetekben drasztikusan megemelkedett a sertés alapanyagára. A magyarországi élősertés-felvásárlási árakat is meghatározó német jegyzés február 10-én még kilogrammonként 1,2 euró volt, március 16-án már 1,85 euró, ami egy hónapon belül több mint 54 százalékos emelkedés.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá növeli a feldolgozók költségeit az is, hogy a logisztikai partnerek számára megszűnt a hatósági ár, ami az üzemanyagokban 50 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig szállítmányozók azonnal beépítették a fuvarköltségbe. A gáz és az elektromos energia költsége több mint 100 százalékkal nőtt, és a különböző segéd- és alapanyagok piacain is folyamatos az áremelés. A koronavírus-járvány által az ellátási láncokban okozott zavarok már eddig is jelentős többletköltségeket róttak a húsipari cégekre, a jelenlegi helyzet pedig tovább tetézi azt. Bár a sertéstartók helyzete némileg enyhült, de az elmúlt hónapok veszteségeit ez természetesen nem feledteti, sőt a szakmabeliek szerint sokaknál még mindig csak az önköltség körüli a megemelkedett felvásárlási ár. Több uniós tagállam, köztük Magyarország is sürgette az Európai Bizottságot, hogy a kontinensen eluralkodott sertésválság miatt rendkívüli támogatással segítse az ágazatot, de a brüsszeli testület nem hozott ilyen döntést.

EZ IS ÉRDEKELHET

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idézett elő. Ezért a nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az előző hónapban az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Mindezek mellett csökkent a kivitel is: az AKI adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 10%-kal, 32 ezer tonnára csökkent tavaly az előző évi mennyiséghez képest. Az élősertés-behozatal ugyanakkor 4%-kal mérséklődött. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége majdnem 7%-kal, 161 ezer tonnára nőtt a múlt évben, miközben értéke csupán 2%-kal emelkedett 2020-hoz képest. A sertéshúsimport mennyisége 8%-kal több, 142 ezer tonna volt, míg értéke 8%-kal csökkent.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03