Megjelent a friss rendelet a benzinárstopról: itt vannak a legújabb intézkedések

Megjelent a friss rendelet a benzinárstopról: itt vannak a legújabb intézkedések

agrarszektor.hu
2022. március 10-én este 10 órakor több rendelkezés is megjelent a Magyar Közlönyben, ezek mind a benzinárstop fenntartásával kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedéseket tartalmazzák. Ami biztos, hogy a február végén életbe lépett 5 forintos jövedéki adócsökkentésre most egy újabb, literenkénti 20 forintos adócsökkentés jön még rá.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2020. március 10-én a Magyar Közlönyben megjelent új, 94/2022. (III. 10.) kormányrendelet (a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról) kimondja, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől - amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja - elkülönített és legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű kútfejen értékesítik, valamint

  • olyan külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak,
  • olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

2022. március 13-a 0 órától kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki üzemanyag a fentebb meghatározott jármű részére. 2022. március 13-a 0 óráig, amennyiben az üzemanyagtöltő állomáson ez a feltétel biztosítva van, kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki a fentebb felsorolt és meghatározott jármű.

A rendeletben az is meghatározásra került, hogy a korlátozás nem alkalmazandó a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdaságierőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására. Vagyis ők továbbra is a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak.

Az 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet szerinti hatósági áron történő értékesítés esetén a beszállító köteles folyamatosan tájékoztatást adni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője számára arról a nagykereskedelmi árról, melyet hatósági ár hiányában alkalmazna - mondja ki a szabályozás.

A  94/2022. (III. 10.) kormányrendeletnek az 5. paragrafusa tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. A rendelet pontjai 2022. március 10-én 22 órakor hatályba is léptek, vagyis ezek szerint:

  • február végétől a benzin esetében 115 000 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (120 000 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 95 000 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt.
  • február végétől a gázolaj esetében 105 350 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (110 350 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 85 350 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt is.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a fenti kötelezettségek megtartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja ellenőrizni. Ha a NAV a rendelet (1) bekezdése szerinti ellenőrzése során megállapítja az e kormányrendelet szerinti kötelezettségek megsértését, 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szab ki. A jogkövetkezmény azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható. A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15. napon belül kell megfizetni a NAV hivatalos honlapján közzétett számlaszámra. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Egy másik rendeletében módosítja a kamionstop rendeletet, miszerint veszélyhelyzetben az időszakot két nappal kiterjesztheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?