Megjelent a friss rendelet a benzinárstopról: itt vannak a legújabb intézkedések

Megjelent a friss rendelet a benzinárstopról: itt vannak a legújabb intézkedések

agrarszektor.hu
2022. március 10-én este 10 órakor több rendelkezés is megjelent a Magyar Közlönyben, ezek mind a benzinárstop fenntartásával kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedéseket tartalmazzák. Ami biztos, hogy a február végén életbe lépett 5 forintos jövedéki adócsökkentésre most egy újabb, literenkénti 20 forintos adócsökkentés jön még rá.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2020. március 10-én a Magyar Közlönyben megjelent új, 94/2022. (III. 10.) kormányrendelet (a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról) kimondja, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől - amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja - elkülönített és legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű kútfejen értékesítik, valamint

  • olyan külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak,
  • olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

2022. március 13-a 0 órától kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki üzemanyag a fentebb meghatározott jármű részére. 2022. március 13-a 0 óráig, amennyiben az üzemanyagtöltő állomáson ez a feltétel biztosítva van, kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki a fentebb felsorolt és meghatározott jármű.

A rendeletben az is meghatározásra került, hogy a korlátozás nem alkalmazandó a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdaságierőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására. Vagyis ők továbbra is a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak.

Az 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet szerinti hatósági áron történő értékesítés esetén a beszállító köteles folyamatosan tájékoztatást adni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője számára arról a nagykereskedelmi árról, melyet hatósági ár hiányában alkalmazna - mondja ki a szabályozás.

A  94/2022. (III. 10.) kormányrendeletnek az 5. paragrafusa tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. A rendelet pontjai 2022. március 10-én 22 órakor hatályba is léptek, vagyis ezek szerint:

  • február végétől a benzin esetében 115 000 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (120 000 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 95 000 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt.
  • február végétől a gázolaj esetében 105 350 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (110 350 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 85 350 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt is.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a fenti kötelezettségek megtartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja ellenőrizni. Ha a NAV a rendelet (1) bekezdése szerinti ellenőrzése során megállapítja az e kormányrendelet szerinti kötelezettségek megsértését, 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szab ki. A jogkövetkezmény azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható. A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15. napon belül kell megfizetni a NAV hivatalos honlapján közzétett számlaszámra. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Egy másik rendeletében módosítja a kamionstop rendeletet, miszerint veszélyhelyzetben az időszakot két nappal kiterjesztheti.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?