2023. október 5. csütörtök Aurél
Veszélyben az EU-s országok élelmiszer-ellátása? Óriási fordulat jöhet az unióban

Veszélyben az EU-s országok élelmiszer-ellátása? Óriási fordulat jöhet az unióban

agrarszektor.hu
Az ukrán válság az EU teljes hozzáállását megváltoztatja az élelmiszer-ellátás területén, hiszen Ukrajna fontos exportőr az EU irányába a gabonától a csirkéig - hívta fel a figyelmet Janusz Wojciechowski, az Európai Unió agrárbiztosa. Az unió most azt vizsgálja, miként tudná biztonságosabbá tenni az élelmiszerkínálatot, miután az orosz invázió elvágta Ukrajnát a legfontosabb exportpiacaitól, és az egekbe emelte az árakat.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ukrajna a világ második legnagyobb gabonaexportőre, és nagyon fontos szerepet tölt be EU-beli szomszédjainak csirke- és tojáspiacán is. Oroszország azonban mára lényegében lefoglalta fekete-tengeri kikötőit, a helyi vállalatok pedig a humanitárius katasztrófa közepette a belföldi élelmiszer-ellátásra fókuszálnak - írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.

Ami Ukrajnában zajlik, az megváltoztatja a teljes hozzáállásunkat és a mezőgazdaság jövőjéről alkotott képünket. Vissza kell térnie az EU-nak az élelmiszerbiztonsághoz, fókuszba helyezve azt.

- fogalmazott Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság agrárbiztosa az Európai Parlamentben.

Az EU most olyan intézkedéseket dolgoz ki, amely eddig műveletlen földterületeken is lehetővé tennék a fehérjenövények terjesztését az élelmiszerhiány elkerülése érdekében. Megvizsgálják a sertéságazat támogatásának lehetőségeit is, és azt is, miként tudnák az állami támogatásokra vonatkozó szabályok felfüggesztésével támogatni a gazdálkodókat, ahogy a járvány idején is történt.

A Bloomberg megjegyzi: az agrárbiztos szavai retorikai váltást jelentenek, hiszen eddig az agrárium fenntarthatóságára, többek között a növényvédő szerek és antibiotikumok használatának csökkentésére és az organikus gazdálkodás előmozdítására összpontosított az EU. Wojciechowski szerint azonban mindezek érdekében nem szabad eldobni mindent, és ellenállóbbá kell válni a különböző válságokkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?