Veszélyben az EU-s országok élelmiszer-ellátása? Óriási fordulat jöhet az unióban

Veszélyben az EU-s országok élelmiszer-ellátása? Óriási fordulat jöhet az unióban

agrarszektor.hu
Az ukrán válság az EU teljes hozzáállását megváltoztatja az élelmiszer-ellátás területén, hiszen Ukrajna fontos exportőr az EU irányába a gabonától a csirkéig - hívta fel a figyelmet Janusz Wojciechowski, az Európai Unió agrárbiztosa. Az unió most azt vizsgálja, miként tudná biztonságosabbá tenni az élelmiszerkínálatot, miután az orosz invázió elvágta Ukrajnát a legfontosabb exportpiacaitól, és az egekbe emelte az árakat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ukrajna a világ második legnagyobb gabonaexportőre, és nagyon fontos szerepet tölt be EU-beli szomszédjainak csirke- és tojáspiacán is. Oroszország azonban mára lényegében lefoglalta fekete-tengeri kikötőit, a helyi vállalatok pedig a humanitárius katasztrófa közepette a belföldi élelmiszer-ellátásra fókuszálnak - írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.

Ami Ukrajnában zajlik, az megváltoztatja a teljes hozzáállásunkat és a mezőgazdaság jövőjéről alkotott képünket. Vissza kell térnie az EU-nak az élelmiszerbiztonsághoz, fókuszba helyezve azt.

- fogalmazott Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság agrárbiztosa az Európai Parlamentben.

Az EU most olyan intézkedéseket dolgoz ki, amely eddig műveletlen földterületeken is lehetővé tennék a fehérjenövények terjesztését az élelmiszerhiány elkerülése érdekében. Megvizsgálják a sertéságazat támogatásának lehetőségeit is, és azt is, miként tudnák az állami támogatásokra vonatkozó szabályok felfüggesztésével támogatni a gazdálkodókat, ahogy a járvány idején is történt.

A Bloomberg megjegyzi: az agrárbiztos szavai retorikai váltást jelentenek, hiszen eddig az agrárium fenntarthatóságára, többek között a növényvédő szerek és antibiotikumok használatának csökkentésére és az organikus gazdálkodás előmozdítására összpontosított az EU. Wojciechowski szerint azonban mindezek érdekében nem szabad eldobni mindent, és ellenállóbbá kell válni a különböző válságokkal szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?