Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: ez várhat az emberiségre a jövőben

Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: ez várhat az emberiségre a jövőben

agrarszektor.hu
Aggasztó jelentés látott napvilágot, miszerint már szinte biztos, hogy 2023 lesz a legmelegebb év a feljegyzések alapján. A szakértők előrejelzése az egyedülállóan magas októberi hőmérsékleteket követően jelent meg. Az EU éghajlat-változási szolgálata szerint a globális levegő átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal volt melegebb a 2019 októberében mért korábbi csúcsértéknél. Beszédes adat az is, hogy a szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño időjárási jelenség hatására ez volt az ötödik egymást követő hónap, amikor rekordmeleg volt a Földön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatók szerint a szélsőséges globális hőmérsékletek valószínűleg 2024-ben is folytatódni fognak. Az, hogy az idei év lesz a valaha mért legmelegebb, már szinte biztosan elkerülhetetlen. A szakértők hozzátették, rendkívül valószínűtlen, hogy az idei év utolsó két hónapja megfordítja ezt a tendenciát, ugyanis a magas hőmérsékletek novemberben is kitartottak eddig - írja a BBC alapján az ATV. Ráadásul kiderült az is, hogy a jelentős 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöböt átlépő napok száma már most, jóval az év vége előtt új csúcsot ért el. A július például olyan meleg volt, hogy az az elmúlt 120 000 év egyik legforróbb hónapja lett, míg a szeptemberi átlaghőmérséklet 0,5 fokkal döntötte meg a korábbi rekordot a feljegyzések szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egész évben rendkívüli hőség volt tapasztalható, ami egyúttal azt jelenti, hogy gyakorlatilag biztos, hogy 2016-ot megelőzve 2023 lesz az eddigi legmelegebb év.

Tényleg nem látjuk semmi jelét annak, hogy az idei kivételes, rekordot jelentő hónapok sorozata egyhamar megszűnne

- mondta Zeke Hausfather, a Berkeley Earth klímakutatója.

Dr. Friederike Otto, az Imperial College London munkatársa pedig kiemelte: valóban rekordmeleg évnek nézünk elébe, ez pedig rekordméretű emberi szenvedést jelent.

Ebben az évben a szélsőséges hőhullámok és aszályok, amelyeket a a szélsőséges hőmérsékleti értékek sokkal súlyosabbá tettek, több ezer ember halálát okozták. Emberek veszítették el a megélhetésüket, illetve kényszerültek a lakóhelyük elhagyására. Ezek azok a rekordok, amelyek számítanak

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?