Riasztó jóslat érkezett: durva, ami a Földre várhat a jövőben

Riasztó jóslat érkezett: durva, ami a Földre várhat a jövőben

agrarszektor.hu
Egy új tanulmány szerint a Föld stabilitását jelző kilenc mutató közül hat esetében az emberiség már átléphette azt a határt, amin belül a környezet még képes lehet az önszabályozásra. A klímakutató szerint ugyanakkor még mindig nincs késő a bolygó érdekében cselekedni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A bolygóhatárok vagy planetáris határok koncepcióját még 2009-ben alkotta meg Johan Rockström, a Stockholm Resilience Center, a Stockholmi Egyetem fenntarthatósági tudományi kutatóközpontjának vezetője és társai azzal a céllal, hogy a bolygó és az emberiség szempontjából kulcsfontosságú főbb paraméterek mentén írják le és számszerűsítsék az emberi tevékenység földi rendszerekre gyakorolt hatásait - olvasható az Infostart oldalán.

Ürge-Vorsatz Diána elmondása szerint a szám, illetve hogy pontosan mit mérnek, az időről időre kicsit változik. A Stockholm Resilience Center mérései alapján a kilenc bolygóhatár közül az alábbi hat esetében hágta át már az emberiség gyakorlatilag a fenntarthatóság határát, méghozzá

  • a klímaváltozás;
  • a bioszféra egységének csökkenése;
  • a földhasználat-változás;
  • az édesvíz-használat;
  • a nitrogén és foszfor áramlási ciklusai
  • és a vegyi és egyéb környezetszennyezés esetében.

A maradék három, ami esetében még nem értük el, de már közel járunk a kritikus ponthoz, az pedig az óceánok elsavasodása a szállópor-szennyezés és a sztratoszférikus ózonréteg csökkenése. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke szerint jó hír, hogy utóbbiak közül kettő esetében történt előrelépés az utóbbi időszakban. Mindez azt jelenti, hogy bár hat esetében nagyon rossz irányba haladtak a folyamatok, az emberiség képes önmagán túlmutatni, és csökkenteni tud bizonyos szennyezési szinteket.

Erre jó példa az ózonlyuk problematikája, amit ha nem is sikerült teljesen megoldani, jelentős előrelépés történt, hiszen ezen a területen csökkent az emberiség hatása a mostanit megelőző mérés óta. De a levegőszennyezés tekintetében is van ok a bizakodásra, miután számos nagyon szennyezett ország már a javulás útjára lépett - emelte ki a CEU professzora.

Emlékezhetünk, hogy pár éve még tele voltak a hírek azzal, hogy Kínában sose lehet látni a kék eget, mára azonban nagyon sokat léptek előre, ha nem is tökéletes minden

- tette hozzá Ürge-Vorsatz Diána.

A klímakutató azt is elmondta, hogy a hat bolygóhatár esetében is tehet az emberiség, a „mi kezünkben van a kormány”. Ugyanakkor az is igaz, hogy tartani kell attól, hogy a folyamatok ne lépjenek át egy-egy olyan billenőpontot, amely már egy önmagába visszacsatoló - planetáris rendszerbeli - folyamat. Mint mondta, a földi rendszerben megannyi billenőpont van, amit ha egyszer túllépünk, hiába változtatunk másnaptól, az attól még tovább fog menni.

Ha például egyszer leáll a Golf-áramlatot is magába foglaló óceánkörzési rendszer, azzal már nem tudunk mit csinálni, és nagyon súlyos hatásai lesznek az egész Föld éghajlatára. Ugyanígy, ha a grönlandi jég olvadása túllép egy bizonyos határt, hiába vetünk véget a felmelegedésnek, annak stabilitása nem tud többé visszaállni

- magyarázta Ürge-Vorsatz Diána.

A szakember hangsúlyozta: valóban sok klímaindikátor tekintetében nagyon aggasztó tendenciák vannak, de még nem mondta ki egyetlen kutató sem, hogy megtörtént egy billenőpont átlépése. Vagyis ha sürgősen lép az emberiség, és mélyebbről gyökereznek ezek a lépesek, akkor ezeket a folyamatokat meg lehet állítani, sőt a legtöbbet ezek közül vissza is lehet fordítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38