Pofátlan betörők: libákat és lámákat is bevetnek a gazdák

agrarszektor.hu
Lámákat, libákat és kutyákat is bevetnek a gazdák a modern riasztórendszerek mellett Angliában, hogy az egyre durvábban növekvő vidéki bűnözést megállítsák. A bűnözők egyre inkább kiismerik a modern technológia eszközeit, ezért van szükség "középkori" védekezési megoldásokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legfrissebb jelentések szerint összesen csaknem 35 millió font (12,4 milliárd forint) értékben hajtottak végre vidéki bűncselekményeket 2017-ben az Egyesült Királyságban - írja a metro.co.uk. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a betörők kiismerik a modern riasztórendszerekhez, ezért a farmerek védekezésül egyre bizarrabb módszerekhez folyamodnak. Így például lámákat, libákat és kutyákat használnak riasztóként, hogy figyelmeztethessék őket, ha bűnözők jelennek meg a területükön. Egyre több farmer alkalmazza a középkorban is használt védekezési eszközöket, mint például földtöltések építése, vagy cölöpkerítések készítése. 

Fotó: Getty Images

A régi módszereket természetesen párhuzamosan használják a modern technológiai eszközökkel. Nyomkövető berendezéseket, mozgásérzékelőket és akár a közösségi médiát is bevetik, hogy megakadályozzák a bűnözést. A tolvajok elsősorban traktorokat, kertészeti felszereléseket, lóboxokat, az állatállományt és quadokat loptak el a legnagyobb mennyiségben egy felmérés szerint.

A csökkenő rendőri fellépés csak fokozza a betörők esélyeit, és egy nemrég készült tanulmány szerint a vidéki területeken élő emberek mindössze 27 százaléka elégedett a közösségén működő rendőrséggel. Az északkeleti volt az egyetlen olyan régió Angliában, ahol a vidéki bűnözés 6,5 százalékos csökkenését tapasztalták.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?