Föld: Van legkisebb közös többszörös az osztalan közös ügyében?

agrarszektor.hu
Az elaprózódott birtokszerkezet és az osztatlan közös földtulajdon az egyik legnagyobb gátja a versenyképességnek - állítja a gazdasági szereplők többségével egyetértésben a szaktárca. A földhasználók kényszerűen alkalmazkodtak a kaotikus tulajdoni háttérhez, de a viszonyok adminisztratív követése sok energiát von el a főtevékenységtől. A nepszava.hu-n megjelent írás az osztatlan közös földek megszüntetésének esélyeit boncolgatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A földek további elaprózódását kézenfekvő az örökösödés rendjének módosítával megelőzni. A nepszava.hu szerint ha csak az egyik örökös akarja folytatni a gazdálkodást, akkor létre lehet hozni egy kedvező hitelkonstrukciót, ami a vállalkozó kedvű örököst  segíti a társai tulajdonrészének megváltásában. De azért ebben is van némi bökkenő - jegyezte meg a Népszavának Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese.

Figyelembe kell venni, hogy az egyben tartott gazdaság jövedelemtermelő képessége lehetővé teszi-e a szükséges kölcsön felvételét.

Egy jó minőségű szántó hektáronként 1,5-2 millió forintot is megér, s ha csupán 10 hektárt kell megváltani, az is 15-20 millió forintos kiadást jelent. Ha még ki is termelné a birtok a hitel törlesztőrészleteit, kérdés miből telik majd az amortizációs, fejlesztési, működtetési költségekre. Részmegoldás lehetne, ha egy bizonyos méret alatti, például a 0,5-1 hektárt meg nem haladó területet már nem lehetne tovább osztani. Ezt elsősorban a törpe-, illetve a kisbirtokokra lehetne alkalmazni, a nagyobb gazdaságok esetében ilyen megkötést a gazdák valószínűleg nem fogadnának el.


További lehetőség az, ha az állam felvásárolja az aprózódással fenyegetett termőföldet , amit a jelenlegi szabályok alapján is megtehet, hiszen elővásárlási joga van. Az állam élhetne a kisajátítás jogával is, csak pénz kérdése lenne, hogy a közös földterületből gazdaságos méretű birtokot hozzon létre. Ilyen lépésre azonban csak törvényben meghatározott, indokolt esetben van lehetőség. Arról nem is szólva, hogy a költségvetést ezermilliárdos nagyságrendű fizetési kötelezettség terhelné.

Kisebb költséggel, de nagy adminisztrációs teherrel jár az, amikor az állam átvállalja az osztatlan közös tulajdon kimérési költségeit, ahogy tette ezt 2000-2012. között. Akkor megugrott az érintettek érdeklődése, és sokan benyújtották a kérelmüket az illetékes földhivatalokhoz. Ezeknek a kérelmeknek a földolgozása még évekig eltarthat.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint arról az agrászektor.hu beszámolt, 2015-ben a kimérés új erőre kapott, és mára egy millió hektárra csökkent az osztatlan közös terület nagysága. A folyamatban lévő kérelmek alapján biztosra vehető, hogy legalább 250 ezer hektáron akkor is fennmarad ez a tulajdonforma, ha minden igényt záros határidőn belül rendezni tudnak a földhivatalok. Ezért az államnak mindenképpen forrásokat kell előteremtenie a rendezetlen tulajdoni viszonyú területek felvásárlására.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?