Elképesztő: ezek a növények sokkal egészségesebbé tehetik a talajt

Elképesztő: ezek a növények sokkal egészségesebbé tehetik a talajt

agrarszektor.hu
Az Illinois-i Egyetem a Science Daily folyóiratban megjelent új, átfogó elemzése szerint a takarónövények akár 27%-kal is növelhetik a talaj mikrobatartalmát. Ezt a hatást több eljárás, így a vegyszeres gyomirtás és a tartósító talajművelés is nagyban csökkenthetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A takarónövények önmagukban is jó hírnévnek örvendenek, hiszen - egyebek mellett - csökkentik a nitrogénveszteséget, hatásosak a gyomnövények ellen, csökkentik a talaj erózióját, olvasható a Future Farming oldalán. És bár a mikrobiális bőség nem mérhető könnyen, ez a mértékegység a talaj egészségének becslése szempontjából kiemelt fontosságú, jelentette ki Nakian Kim, az Illinois-i Egyetem növénytudományi karának doktorandusza és a tanulmány fő szerzője.

A talajban levő mikrobiomok számos ökológiai feladatot látnak el, közöttük a tápanyagok körforgásának felügyeletét. Fontos, hogy jobban megértsük, hogyan is működnek ezek a folyamatok, és hogy a mezőgazdaság hogyan állíthat elő egészségesebb talajt és mikrobiomokat

- mondta Nakian Kim.

A kutatás során a tudósok megkerestek minden létező tanulmányt a takarónövényekről. Összesen 985 tudományos cikket találtak. Ezek közül csak azokkal foglalkoztak, amelyek a parlagon hagyott földek talajával és a takarónövényekkel fedett földek talaját hasonlították össze, valamint kizárták azokat, amelyeket üvegházban folytattak le, vagy a növénymaradványokat tekintették takarónövénynek. A kutatók arról is meggyőződtek, hogy a megmaradt tanulmányok statisztikailag megalapozottak legyenek, és hogy megfelelően nagy számú mintán alapuljanak. A tudósok végül 60 tanulmány adatait elemezték, amelyek a talaj 13 különféle mikrobiális paraméterével foglalkoztak.

Az elemzésünk során kitűnt, hogy ezekben a tanulmányokban konzisztensen 27%-kal nőtt a takarónövényekkel fedett talajok mikrobatartalma azokhoz képest, amelyeket nem borított ilyen növényzet. És ezek a tanulmányok a világ minden tájáról származtak

- mondta Maria Villamil, a növénytudományok docense és a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport a 13 mikrobiális paramétert három csoportra osztotta: mikrobiális bőségre, aktivitásra és diverzitásra. Ezek közül nem csak a mikrobiális bőség kategóriájában volt kimutatható jelentősebb javulás a takarónövények használatát illetően, a parlagon hagyott földek ellenében. A mikrobiális aktivitás 22%-kal jobb volt ezeknél a mintáknál, a diverzitás pedig 2,5%-kal volt erősebb ugyanitt.

Nakian Kim arról is beszélt, hogy takarónövények gyorsan ható gyomirtószerekkel történő kiirtása is erős hatással volt a talajok mikrobiális összetételére. Ezek az eredmények nagyon érdekesek voltak, mondta Nakian Kim. Azoknál a talajoknál, ahol vegyszeres gyomirtást hajtottak végre, sokkal kisebb volt a talaj mikrobiális bősége, mint azoknál, ahol mechanikus módon irtották ki a gyomnövényeket. Vagyis a gyomirtószeres kezelés valahogyan lecsökkentett minden hasznot, amit a takarónövények alkalmazása hozott.

A talajművelések szintén változtattak az eredményeken. Nakian Kim elmondta, eredetileg arra számítottak, hogy a hagyományos talajművelés csökkenteni fogja a takarónövények jótékony hatását a talajban, de nem így történt. Mi több, a tudósok nagy meglepetésére épp, hogy a tartósító talajművelés során csökkent a talaj mikrobatartalma. Nakian Kim szerint ez azért történhetett, mert a tartósító talajművelés során gyakran semmiféle ilyen jellegű munkálatot nem végeztek, vagyis a gyomnövények szabadon nőhettek a földeken. A gyomnövények pedig utánozták a takarónövények viselkedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03