Elképesztő változás jöhet a magyar földeken: ennek most rengeteg gazda örülhet

Elképesztő változás jöhet a magyar földeken: ennek most rengeteg gazda örülhet

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelőket megcélzó, globális talajszén-platformot működtető Agreena bejelentette magyarországi működését. Ezzel az Agreena a közép-európai régió harmadik országaként (Lengyelország és Románia után) a magyar gazdálkodók számára is hozzáférést ad a talajszén-tanúsítási programhoz, amelyen keresztül extra jövedelemre tehetnek szert a gazdálkodók. Ez az összeg jelenleg hektáronként átlagosan évi 65 euró. A klímavédelmi célok elérése érdekében EU is szorgalmazza a regeneratív (talajbarát) gazdálkodási eljárásokra való áttérést. Az Agreena év végével nyitja meg az erre a gyakorlatra épülő rendszerét a magyar termelők előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A ma már 14 országban működő, több mint 100 szakembert foglalkoztató Agreena-val kapcsolatba került, regeneratív (talajbarát) módon kezelt területek mérete meghaladja a 571 ezer hektárt. A koppenhágai központi irodájával és Európa-szerte megtalálható képviseletekkel működő vállalat célja, hogy szakmai segítséggel, valamint jövedelmi lehetőségekkel gazdagítsa a talajbarát gazdálkodásra átalló hazai agrártermelőket. Európa első, az Agreena által kidolgozott talajszén-tanúsítási programja, mely azt támogatja, hogy a gazdálkodók megfelelő agronómiai eljárásokkal szenet vonjanak ki a légkörből és azt a talajban tárolják, jelentős nemzetközi figyelmet kapott. Az üvegházhatású gázok talajban való megkötéséről az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piacon értékesíthető tanúsítványt állít ki, amely egy tonna szén-dioxidnak felel meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A régió országaihoz hasonlóan Magyarországon megindult a konvencionális mezőgazdaságról a regeneratív gazdálkodásra való áttérés diskurzusa. Az első magyar gazdák és szakértők, akik regeneratív mezőgazdaságot folytatnak, korukat meghaladó módon, mára több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek. A célunk az, hogy a klímavédelmi szempontokat támogató talajbarát mezőgazdaság elterjedjen és az éghajlat mellett a gazdák számára is jövedelmező legyen. A csökkentett-, vagy elhagyott talajbolygatás és a takarónövények tervszerű használata így nem csupán a költségek csökkentéséhez segítik a termelőket, hanem a szén-dioxid tanúsítványok eladásával a pénzügyi bevételüket is növeli

- mondta Simon Haldrup, az Agreena talajszén-dioxid-tanúsító vállalat vezérigazgatója és társalapítója az Agreena sajtóeseményén, Budapesten.

Nem mehetünk el a változó klíma mellett

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a mezőgazdaság globálisan a légköri üvegházhatású gázok (GHG) mintegy 24%-át termeli, a világ ivóvízkészletének 70%-át használja fel, és a vízszennyezés 78%-át okozza. Dr. Kovács Gergő Péter, a MATE egyetemi docense az eseményen elmondta, hogy a klímánk változik, amihez bizony alkalmazkodnia kell a termelőknek is. A szakember hangsúlyozta, hogy a termőterületeket fel kell készíteni az időjárási szélsőségek mérséklésére. Továbbá kulcsfontosságú, hogy a talaj szervesanyagkészletét és nedvességtartalmát megőrizzék.

A talajfelszín olyan, mint a bőrünk. Oda kell rá figyelni és ápolni kell

- mondta a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A McKinsey & Company becslése szerint a szén-dioxid-kibocsátási hitelek piaca 2030-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt. A legnagyobb kereslet a szén-dioxid-megkötési tanúsítványok iránt mutatkozik. A természetes megoldások, például a talajban történő szénmegkötés, a becslések szerint a teljes kreditkínálat 65-85%-át teszik majd ki. A FAO szerint a leromlott, erodált mezőgazdasági talajok helyreállítása világszerte 51 milliárd tonna szén-dioxidot távolíthat el a légkörből és évente 17,6 milliárd tonnával növelheti az élelmiszer-termelést. A magyar gazdák a talajmegőrzési gyakorlatok segítségével a csökkentett talajművelési technikákhoz alkalmazkodva többletjövedelemhez juthatnak a mezőgazdasági vállalkozás gazdasági fenntarthatóságának támogatása érdekében. Az Agreena kereskedhető és harmadik fél által ellenőrzött CO² tanúsítványai közvetlenül a gazdálkodót illetik meg. A termelő pedig megtartja őket, eladhatja intézményeknek vagy szervezeteknek, vagy megbízza az Agreena-t a legelőnyösebb ajánlat elérése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai országok növelik a befektetéseiket a talajbarát mezőgazdaságba, mely művelési módot a környezet szempontjából az egyik legelőnyösebb hosszú távú megoldásnak tartják, különösen a talajerózióval és a szénmegkötésével kapcsolatos problémák leküzdésére. Kutatásokból kiderült, hogy a konvencionális mezőgazdaság károsítja az éghajlatot, valamint idővel hozzájárult a biológiai sokféleség csökkenéséhez és a földek degradációjához

- magyarázta Simon Haldrup.

Kulmány István, az ENVI-AGRO Consulting Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a piacon nagy igény van az adatokra. Mint mondta, mindenki technológiát vásárol és ilyen beruházásokkal próbál adatokat szerezni. Az pedig problémát jelent, hogy a termelők sokszor nem ismerik pontosan a saját talajaikat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy azonnali döntéshozásokhoz segítséget tudjanak adni, hiszen nem ritka eset, hogy 2-3 napja vagy egy gazdálkodónak, hogy például egy műtrágyázást elvégezzen. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?