Ez zseniális: így turbózzák fel a termőtalajt a legmenőbb skót gazdák

Ez zseniális: így turbózzák fel a termőtalajt a legmenőbb skót gazdák

Már megkezdődött a tesztelése annak az új találmánynak, amitől a tudósok azt remélik, hogy segíthet a skót gazdáknak és kisbérlőknek növelni a talajban lekötött szén mennyiségét. A Rock On Soils nevet kapó projekt keretén belül az együttműködő tudósok és gazdák azt vizsgálják, hogy az apróra tört szilikátos kőzetek használhatóak-e talajjavításra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A projekt emellett azt is vizsgálja, hogy a szén megkötésén túl milyen egyéb előnyei lehetnek az eljárásnak, akár a talajminőség tekintetében, akár a biodiverzitás megőrzésének és erősítésének érdekében. A James Hutton Institute is részt vesz a kutatásban, amelyet a Skót Organikus Termelők Egyesülete (Scottish Organic Producers Association - SOPA) vezet, amely az Egyesült Királyság skót organikus gazdálkodási szabványokat birtokló tagsági szervezete, írta meg a FarmingUK.

A Rock On Soils projekt keretén belül a Rotmell farmon fogják először kipróbálni az apróra tört szilikátos kőzetek talajjavító hatását, és a megfelelő mérőműszerekkel folyamatosan meg fogják figyelni a szén-dioxidok levegő és talaj közti mozgását, és fel fognak jegyezni minden változást a növények egészségében, a növénytermesztés folyamatában, a talaj kémiai és mikrobiológiai folyamataiban. A Rotmell Farm mellett további egy tucatnyi - organikus és hagyományos növénytermesztést folytató - gazdaság fog csatlakozni a projekthez, amelyek a kijelölt területeiken ugyancsak alkalmazni fogják a szilikátos kőzettöredéket, és amelyek folyamatosan tesztelni és értékelni fogják a termék alkalmazhatóságát. Végül, de nem utolsósorban egy mobilos alkalmazást is ki fognak fejleszteni a szélesebb közönség számára, amelynek segítségével a gazdák tájékozódhatnak majd a termék szénmegkötő hatásáról.

Debs Roberts, a SOPA munkatársa szerint a projekt kiváló példája volt a helyi gazdálkodásnak, amely a tudományos ágazat ágazatközi partnereivel működött együtt. A szakember szerint az, hogy a gazdák és a tudósok ennyire jól együtt tudtak működni a Rock On Soils projekten, kifejezetten izgalmas volt, és nagyon előremutató. A James Hutton Institute-on túl a projektben részt vett az Abertay University, a University of Dundee és a német Forschungszentrum Juelich földtudományi szakosztálya. A nyolc hónapig tartó projektet a Forrit (Farming and Consultancy) munkatársa, Emily Grant és Debs Roberts fogják felügyelni.

Ha a környezeti hatásokról beszélünk, a mezőgazdaság mindig csak negatív példaként szokott szerepelni, ezért szeretnénk segíteni a gazdáknak abban, hogy csökkenteni tudják a szén-dioxid-kibocsátásukat

- mondta Emily Grant.

A szakember megjegyezte, hogy a kísérlet alapjául szolgáló kutatás szerint a szilikátos kőzettöredék fontos szerepet játszhat a klímaváltozás következményeinek enyhítésében, de a talaj és a növények egészségének javításában is. Emily Grant szerint a kísérlet eredménye fontos áttörést jelent majd a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02