Ezt sokan nem tudják: mutatjuk, mi a teendő a kiürült növényvédő szeres flakonokkal

Ezt sokan nem tudják: mutatjuk, mi a teendő a kiürült növényvédő szeres flakonokkal

agrarszektor.hu
Az üres, háromszor kiöblített növényvédő szeres göngyölegek és csávázott vetőmagos csomagolóanyagok gyűjtése Magyarországon 2003 óta nonprofit vállalkozás keretében működik. Ez a vállalkozás, a CSEBER - Csomagolóeszköz Begyűjtési Rendszer tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség által létrehozott speciális hulladékszakmai munkacsoportnak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió területén működő visszagyűjtési rendszerek közös célkitűzése a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek 75%-ának visszagyűjtése. Ezt az áhított célt elsőként a 2020-as évre fogalmazta meg az European Crop Protection Association "Container Management" munkacsoportja. Az igazi cél természetesen az, hogy minden egyes kiürült és háromszor kiöblített göngyöleg visszaérkezzen a gyűjtőrendszerekbe és megfelelő előkezelést követően biztonságosan újrahasznosításra kerüljön, írta meg a NAK.

A növényvédő szeres kannák a háromszori kiöblítést követően kiválóan alkalmasak az anyagában újrahasznosításra, mivel ezek a csomagolóeszközök általában a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készültek (HDPE). Európa-szerte számos példa mutatja, hogy kis odafigyeléssel a hulladékká vált műanyag kannánkból kiváló minőségű, új műanyag termékeket lehet előállítani. Az ilyen módon újrahasznosított műanyagok felhasználási területe korlátozott; kizárólag olyan végtermékek előállítására használhatók fel, melyek esetében a termék nincs kitéve gyakori emberi érintésnek (pl: földalatti kábelvédő csövek).

A CSEBER szerint különösen fontos a növényvédő szeres göngyölegek biztonságos és felelősségteljes kezelése. A göngyölegek megfelelő kiöblítésével a benne található termék több, mint 99,99%-a kinyerhető. A göngyölegek szakszerű öblítését a nonprofit vállalkozás weboldalán található oktatófilmek mutatják be. Külön film készült az integrált mosóberendezéssel felszerelt permetezőgépek, az integrált mosóberendezés nélküli permetezőgépek és a háti permetezőgépek használóinak is. Az öblítéshez felhasznált vizet minden esetben a permetezőgép tartályába kell beleönteni - ezzel is növelve a permetlébe jutó hatóanyagok mennyiségét.

A nem megfelelően kiöblített kannák jelenléte veszélybe sodorná a műanyagok biztonságos újrahasznosítását, ezért a cég megkezdte szemléletformáló programját: a "Három a magyar igazság" kampányt. A kampány célja a göngyölegek háromszori kiöblítésének népszerűsítése a gazdálkodók körében. Ebben a programban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz stratégiai együttműködés keretében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?