Riasztó jelentés érkezett a Föld esőerdeiről: ennek nem lesz jó vége

Riasztó jelentés érkezett a Föld esőerdeiről: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Több mint 11 millió hektár esőerdő pusztult el tavaly a világon. Ebből csaknem 4 millió hektáron olyan erdők voltak, amelyek kiemelt jelentőséggel bírtak a globális felmelegedés visszafogása és a biodiverzitás fenntartása szempontjából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Marylandi Egyetem számításai szerint 2021-ben mintegy 11,1 millió hektárnyi esőerdő pusztult el világszerte. Ebből 3,75 millió hektáron olyan erdők terültek el, amelyek kiemelt jelentőséggel bírtak a globális felmelegedés visszafogása és a biodiverzitás fenntartása szempontjából. A jelentés szerint a pusztulás által okozott környezeti kár megegyezik India éves fosszilisenergia-kibocsátásának értékével - írta meg a 444.hu.

Az elvesztett elsődleges erdőterület 40%-a Brazíliában terült el, utána a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Bolíviában, Indonéziában és Peruban volt a legnagyobb a csökkenés. Brazíliában, az Amazonas-medence nyugati részén különösen sok esőerdőt pusztítottak el, hogy legelőket alakítsanak ki a szarvasmarhák számára.

Rekord veszteséget regisztráltak a legszélsőségesebb kontinentális, más szóval boreális (vagy szubarktikus) erdőknél is, leginkább a sosem látott mértékű szibériai tüzek miatt. A jelentés készítői cselekvésre szólították fel a glasgow-i klímacsúcs résztvevőit, ugyanakkor biztató jelekre is felhívták a figyelmet. Indonéziában például öt éve egyre kevesebb elsődleges erdőterület pusztul el, ahogy Malajziában is sikerült hasonló eredményeket elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58