Riasztó jelentés: egyre több brutális hőhullám várható a jövőben

Riasztó jelentés: egyre több brutális hőhullám várható a jövőben

MTI
Az Indiában és Pakisztánban rekordot döntő hőhullámok százszor valószínűbbé váltak a klímaváltozás miatt - figyelmeztet a The Guardian által ismertetett új tanulmány. A tudósok szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

India északnyugati részén és Pakisztánban jelenleg óriási a hőség, az indiai fővárosban, Újdelhiben vasárnap 49 Celsius fok fölötti rekordhőmérsékletet mértek, Pakisztánban pedig 51 Celsius fokos csúcshőmérséklet volt. Az szélsőséges hőség, és annak következményei, a terméscsökkenés, a víz- és áramkimaradások milliókat érintenek. A szélsőséges időjárásról és annak - egyebek mellett - az mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók szerint ez újabb bizonyíték a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási események kapcsolatára. Jól mutatja, hogy a klímaváltozásnak már most is, amikor az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal lett magasabb, súlyos hatása van szerte a világon. A brit meteorológiai hivatal elemzése a 2010 áprilisában és májusában Északnyugat-Indiában és Pakisztánban tapasztalt rekordhőmérsékleteket vizsgálta. A jelenleg ott tapasztalható hőség az előrejelzés szerint akár újabb rekordot is hozhat.

A tudósok 14 számítógépes modell segítségével két forgatókönyvváltozatot dolgoztak ki: az egyik a globális felmelegedés világa, a másik pedig egy olyan világ, amelyet nem érintett az emberi tevékenység miatti felmelegedés. A kutatásból kiderült, hogy a 2010-es hőhullám bekövetkezése százszor valószínűbb a mi melegebb világunkban. Az elemzés szerint az ilyen szélsőséges hőhullámok az évszázad végére szinte minden évben előfordulnak majd, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás csökken.

Nikos Christidis, a meteorológiai hivatal munkatársa rámutatott: a hőhullámok a monszun előtti, áprilisi és májusi időszakban korábban is jellemzőek voltak a térségben, de a tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás fokozza a hőhullámok intenzitását. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a térségben egyes helyeken a héten vagy a hétvégén már elérheti a hőmérséklet az 50 Celsius fokot, és a hőség éjszakára sem nagyon csillapodik.

A The Guardian cikke szerint egy másik, szerdán publikált tanulmány arról értekezett, hogy a 2019-es Hagibis tájfun idején Japánban pusztító szélsőséges esőzések 67%-kal váltak valószínűbbé a globális felmelegedés miatt, és az ember okozta éghajlatváltozás 4 milliárd dollárral növelte a viharkárokat. További, közelmúltban publikált elemzések szerint a Dél-Afrikában és Európában pusztító árvizeket, az észak-amerikai hőhullámokat és a délkelet-afrikai viharokat is felerősítette a klímaváltozás.

Friederike Otto, a londoni Imperial College munkatársa és a World Weather Attribution csoport vezetője kiemelte, hogy "ha a világ nem csökkenti drasztikusan az olaj-, gáz- és szénfelhasználást, akkor az ember által okozott klímaváltozás még súlyosabb következményekkel jár majd". Az ENSZ szerdán közzétett jelentése szerint 2021-ben új rekordokat döntöttek a klímaválság kritikus globális mutatói. António Guterres, az ENSZ főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberiség nem tudta kezelni az éghajlatváltozást. Ahogy a főtitkár fogalmazott, a fosszilis tüzelőanyagok környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt zsákutcát jelentenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?