Ijesztően gyors lehet a klímaváltozás a világon: kegyetlen hőhullámok jöhetnek

Ijesztően gyors lehet a klímaváltozás a világon: kegyetlen hőhullámok jöhetnek

agrarszektor.hu
Brutális ízelítőt kapott a világ abból, milyen súlyos helyzetek állhatnak elő a klímaváltozásból kifolyólag: már két hónapja tart egy hőhullám Indiában és Pakisztánban. Az extrém hőség emberek százmillióit érinti, a halálos áldozatok száma pedig egyre nő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén már március közepén az beköszöntött az a forróság Indiában és Pakisztánban, ami átlagosan csak június közepén szokott előfordulni, így mind a lakosságot, mind a két ország vezetését felkészületlenül érték az extrém időjárási körülmények. Indiában 25, Pakisztánban 65 ember halálát jelentették hivatalosan, de a valós számok ennél jóval jelentősebbek lehetnek - olvasható az Infostart oldalán. Északnyugat- és Közép-Indiában 122 éves melegrekord dőlt meg a 38 fok fölötti átlaghőmérséklettel, Új-delhiben pedig a 43 fokot is meghaladta a hőmérséklet több napon is. A pakisztáni Jacobabadban és Nawabshahban még ennél is melegebb volt, már április végén 49 fokot mértek.

A hőhullámban nem az a legfurcsább, hogy ilyen magas értékeket produkál: több tényező összeadódása tette szokatlanná azt. Ahogy Vimal Mishra, a gandhinagari Indiai Technológiai Intézet klímakutatója a CBS Newsnak elmondta, három okból egyedülálló a jelenlegi forróság: nagyon korán érkezett, hatalmas területet borított be a két országban, és hosszú ideig tart, ez pedig nagyon szokatlan. A lakosok az éjjeli lehűlések idején sem remélhetnek enyhülést, ilyenkor is kitart ugyanis a 30 fokos meleg az országokban. A szakértők szerint halálos lehet az, ha a testnek nincsen lehetősége pihenőhöz jutni a forróság megpróbáltatásainak idején.

Az érintett országok kormányait arra kényszerítette a meleg, hogy bezárják az iskolákat és azt javasolják az embereknek, hogy maradjanak inkább zárt terekben. A mezőgazdaságban vagy építkezéseken dolgozók, valamint más, munkájuk miatt az utcára lépni kényszerülők számára ez ugyanakkor nem lehetséges, ha pénzt akarnak keresni. Az extrém hőmérséklet pedig az aratásra is hatással lehet.

A körülmények miatt óriásivá vált az érintet területek energiaigénye, ami áramkimaradásokhoz vezetett. Számos személyvonatot átállítottak arra, hogy szenet szállításon az erőművekbe, mert azok másképp nem tudják tartani a tempót az igényekkel. Indiában az energiaigény 70%-át szénerőművek elégítik ki - igyekeznek tiszta energiára átállni, de ez hosszú folyamat lesz.

Egy februárban közzétett friss tudományos kutatás szerint a 20. században az emberi tevékenység miatt Indiában gyakrabban és intenzívebben fordultak elő hőhullámok. Kétségtelen, hogy az éghajlatváltozás szerepet játszik ebben, bár más tényezőket is meg kell vizsgálnunk

- mondta Vimal Mishra.

A szakértők szerint Indiában és Pakisztánban a következő évtizedekben még súlyosabb hőhullámok lesznek, hacsak nem tesznek szigorúbb lépéseket az éghajlatváltozás globális megállítására. Ahogy Vimal Mishra fogalmazott, ez csak egy pillanatfelvétel arról, hogy mi várható a következő 20-30 évben. Kétségtelen, hogy a jövőben a hőhullámok gyakrabban fordulnak elő, hosszabb ideig tartanak majd, és a szubkontinens nagyobb részét fogják lefedni, ami hatással lesz a vízkészletre, a mezőgazdaságra, a vállalkozásokra és az energiaigényre - tette hozzá a szakember. Indiai számítások szerint a század közepére 2,5 hőhullám várható, míg a század végére már három, átlagosan 18 napos időtartamban. Az ENSZ is hasonló előrejelezést adott korábban az országgal kapcsolatosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?