2017. február 26. vasárnap Edina

Hírek - Gépek

Permetezők, vetőgépek: új szériákat dobnak piacra

A Lemken sokak számára egyet jelent az ekékkel, pedig a német központú cég szinte évről évre bővíti palettáját. Az idén két saját fejlesztésű újdonsággal is előrukkolnak: a Vega permetezővel és az Azurit szemenkénti vetőgéppel.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A Lemken az idei budapesti mezőgazdasági gépkiállításon jelentkezik először a teljes egészében saját fejlesztésű Vega vontatott szántóföldi permetezőgép-családjával, amelynek tagjai 3000–6000 literes tartállyal, illetve 15–30 m-es keretszélességgel rendelkeznek. Az eszköz ISOBUS-ra előkészített, tehát a precíziós gazdálkodásba is beilleszthető. Újfajta vázrendszere révén rendkívül alacsonyra sikerült helyezni a súlypontját, így minimális a borulás veszélye, a nagy méretei ellenére is stabil, vagyis biztonsággal használható mindenféle terepviszonyok között. A permetezőgép vezérlése teljesen elektronikus, nincsenek rajta csapok, hanem mindent egy monitoron keresztül irányíthat a kezelő.

Fotó: Lemken.com

A cég már a 2013-as hannoveri Agritechnicán bejelentette, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt, és hosszas előkészítő munka után az idén az Azurit márkanévre keresztelt eszköz is kapható lesz a piacon. Az ikersoros vetésre (a német cég ezt DeltaRow rendszernek nevezi) alkalmas vetőgép csoroszlyái egymástól 12,5 cm-re lévő ikersorokba helyezik le a magokat, és ezzel a módszerrel 70%-kal nagyobb életteret biztosítanak a fejlődő növények számára. A termék már gyártásra kész, és 2017-ben árusításra is kerül.

Fotó: Lemken.com

A Lemken tavaly év végével kivezette az Opal függesztett váltvaforgató ekéket a piacról, és helyettük a Juwel ekék mechanikus verziója lesz majd kapható. Nem volt semmi baj a régi termékekkel (sőt az Opal különösen jól csengő névnek számít), egyszerűen csak a traktorok megváltozott felépítése miatt mutatkozott szükség a cserére. Az erőgépek nagyobb kerekeihez, megemelt hasmagasságához a Juwel újfajta toronyrendszerrel próbál igazodni, és új opciók elérésére is lehetőséget biztosít. Hasznos kiegészítő például a rászerelt szántáselmunkáló, ami a hazai gazdálkodásban is egyre inkább teret hódít.


 

Címlapon, most

A hosszú élet titkának tartják ezt a csodabort

Hihetetlen, ami most van: őrült módon beruházna mindenki

Az agrárvállalkozások négyötöde fejlesztene öt éven belül.

Megduplázta ukrán eladásait az agrárgépgyártó Lemken

Összességében stagnált a forgalom.

Vidékfejlesztési pályázatok: ingyen adják a tanácsot

A Széchenyi Programiroda megyeszékhelyi irodáiban.

10 húsba vágó kérdés a hazai élelmiszeriparról

Lábra áll-e a magyar gazdaság beteg embere?

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ