Eu-s felszólítás a régi tojóketrecek végleges betiltására

agrarszektor.hu
A mai napon az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt küldött annak a 10 tagállamnak, melyek elmulasztották a hagyományos tojóketrecek használatának betiltását előíró 1999/74/EK irányelv megfelelő végrehajtását.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Belgium, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Portugália továbbra is engedélyezi a hagyományos tojóketrecek használatát annak ellenére, hogy a tilalom 2012 januárjában lépett hatályba, így 12 évük volt a felkészülésre azt megelőzően. Az eljárás során következő lépésként a Bizottság indoklással ellátott véleményt küld mielőtt az EU Bíróságához fordulna.

Az 1999/74/EK irányelv előírja, hogy 2012. január 1-jétől a tojótyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt "feljavított ketrecekben", illetve alternatív rendszerekben tarthatók. Az irányelv szerint minden egyes tojónak 750 cm² területet kell biztosítani a ketrecben; emellett fészekládáról, alomról, ülőrúdról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell, hogy a tyúkok kielégíthessék biológiai és viselkedésbeli igényeiket.

A Bizottság örömmel fogadja azon tagállamok erőfeszítéseit, amelyek a szabályok szerint jártak el. A piac torzulása és a tisztességtelen verseny elkerülése érdekében azonban alapvető, hogy minden tagállam maradéktalanul betartsa a szabályokat. A hagyományos ketrecek további engedélyezésével a tagállamok hátrányos helyzetbe hozzák azokat a vállalkozásokat, amelyek beruházásokat hajtottak végre, hogy megfeleljenek az új előírásoknak. A jogszabályoknak való megfelelés bizonyítására a tagállamoknak igazolniuk kell, hogy minden olyan létesítményt átalakítanak vagy bezárnak, amely még mindig hagyományos ketreceket használ.

Előzmények

A hagyományos ketrecek betiltására vonatkozó politikai döntés 1999-ben született. Tizenkét év állt a tagállamok rendelkezésére ahhoz, hogy gondoskodjanak az új rendszer zökkenőmentes bevezetéséről, és végrehajtsák az irányelv rendelkezéseit. A fenti országok azonban ezidáig a Bizottság ismételt felszólításai ellenére sem teljesítették megfelelően az alkalmazandó uniós előírásokat.

Bulgária, Lettország és Románia részére nem küldtek indoklással ellátott véleményt, mivel a Bizottság jelenleg az általuk szolgáltatott további információkat értékeli, melyek szerint már teljes mértékben megfelelnek a szabályoknak.

A következő lépések

Az uniós jogsértési eljárás rendjének megfelelően a Bizottság indokolással ellátott véleményben fordul a tagállamokhoz. Amennyiben a 10 érintett tagállam nem küld két hónapon belül értesítést arról, hogy az uniós jognak való teljes megfelelés érdekében lépéseket tett, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bíróságához is utalhatja.

 

forrás: europa.eu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03