Tippek a gyep leggonoszabb kártevője ellen: így tartsd távol a vakondot!

agrarszektor.hu
Nincs olyan kiskert, amelyben ne jelenne meg minden évben a vakond, amely szinte mindig komoly károkat hagy maga után. Számtalan legenda és tipp él a köztudatban arról, hogyan lehet tőle megszabadulni, sajnos azonban ezek közül nem mind hatásos. Összegyűjtöttünk néhány valóban hasznos és biztos sikerrel kecsegtető módszert, amivel kiűzhető a betolakodó a kertetekből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindenki tudja, hogy a vakond védett állat, ezért mindenképp olyan módszerrel kell elűznünk őt a kertünkből, amellyel a testi épségét nem veszélyeztetjük. A vakond a föld alatt ás alagutakat, amelynek eredményeként vakondtúrások keletkeznek, ami nem szép látvány, a talaj ugyanis ilyenkor a gyep felszínére kerül. Ez megnehezíti a fűnyírást, és a csupasz földterület a gyomok csírázásához is kiváló lehetőséget biztosít. 

Az egyik leghatékonyabb módszer a vakond távoltartására a vakondháló alkalmazása, amelyet azonban csak a füvesítés előtt tudunk alkalmazni. A fű elültetése előtt a tervezettnél pár centiméterrel mélyebben ássuk ki a földet, majd erre helyezzük rá a vakondhálót. Miután ezt megtettük, a kiásott földdel fedjük be a hálót, majd így ültessük el a füvet. A vakondháló tehát biztosan megakadályozza majd, hogy feltúrja a földet a vakond, az állatot azonban nem veszélyezteti.

A másik módszer, amikor a vakond által ásott alagutakban vakondcsapdákat helyezünk el. Ennek a lényege, hogy egy olyan elektromos dobozt ásunk be a földbe, amely impulzusokat bocsájt ki magából. Ezeket csak a vakond hallja, számára azonban taszító, így biztosan távolt tartja majd őket. Minden doboznál meg van határozva, hogy hány négyzetméteren hatékony, így mindig olyat válasszunk, amely a kertünk méretéhez megfelelő. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy ehhez az opcióhoz elektromos áramot kell biztosítanunk, így csak abban az esetben válaszuk az elektromos dobozt, ha ez megoldott a kertünkben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?