Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket. Ugyanakkor a meteorológusok szerint a következő napokban már nem lesz okunk panaszra: remek kora nyári, kertészkedős, palántázós és fűnyírós napokra van kilátás. Júniusban is számtalan feladat akad, amelyet el lehet, sőt, gyakran kell is végezni a kertben, íme a 8 legfontosabb, amikre most mindenképpen ajánlatos időt fordítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hetek hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt igazán csak most kezdjük élvezni, lassan de biztosan közeledik a nyár - írja a HelloVidék. Kezd beérni az eper, virágzik a bodza és a rózsa, kiskertünkben is megkezdődhet az első termények betakarítása. Ha szerencsénk van, és nem garázdálkodnak a házas étik vagy a meztelen csigák, már virítanak a tavasszal kiültetett egynyári virágok is. A növények intenzív növekedése még egy ideig nem fog alábbhagyni, ezért a következő hónapokban is akad bőven teendőnk. Íme a legfontosabb kerti feladatok, amikre most júniusban mindenképpen ajánlatos időt fordítanunk.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Fűnyírás

Első és legfontosabb júniusi kerti teendőnk a fűnyírás. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. (Úgyhogy, ha tehetitek, ne gereblyézzétek össze a levágott füvet, hagyjátok csak ott, ingyen tápanyag a földünknek!) Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

2. Gyomirtás, gereblyézés

Nagyobb esők után vagy, ha többet locsolunk természetesen a gazok, gyomok is hamarabb nőnek ki a kertben, amikert érdemes rendszeresen kihúzni, hogy ne szaporodjanak el. A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel felfrissíthetjük a talajt.

3. Még ültethetünk és palántázhatunk is!

A következő növényeket még hó elején bátran elvethetjük, ha nyár végén szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még a hónap elején: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. Még mindig, ha eddig nem tettük volna, érdemes benépesíteni velük is a kertünk!

4. Egyre több a kártevő

Júniusban, főként, ha ennyire csapadékos marad az idő, a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Fontos például, hogy júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Ha meg akarjuk előzni a kártevők elszaporodását, akkor ezekre a dolgokra kell odafigyelnünk:

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.
  • Ügyeljünk az öntözésre!

5. Kezdődhet a rendszeres öntözés

Júniusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval. A palántákat, cserepes, ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat rendszeresen öntözzük, hiszen a júniusi melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. Természetesen ügyeljünk a különböző növények igényeire.

6. Ápolás

Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték. Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

7. A hónap legnagyobb öröme: a betakarítás

Az előző hónapok munkája végre megtérülhet, lassan beérik saját kertünkben is a szamóca és a cseresznye. Figyeljünk rá, hogy a friss, érett példányokon kívül mindig távolítsuk el a lehullott gyümölcsöket is a növény közeléből. Erre azért van szükség, mert így elkerülhetjük, hogy a növény valamilyen gombás betegséget kapjon el. A szakemberek tanácsa alapján, júniusban mulcsozzuk a fák törzse körül a talajt. Ez azt jelenti, hogy akár a kertünkben levágott fűvel körbeterítjük a fa alatti területet, hogy az jobban tárolja a nedvességet.

8. UV: védjük kertünket és védjük magunkat!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére és mivel ilyenkor nagyon erős lehet a napsugárzás jó, ha az ablakban vagy a teraszon, erkélyen tartott növények nem érintkeznek közvetlenül a déli órákban napfénnyel, hanem félárnyékos helyre tudjuk őket tenni. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?