12 dolog, amit soha ne rakj bele a komposztba: többet árthatsz velük, mint hinnéd

agrarszektor.hu
A komposztálás egyre elterjedtebb már Magyarországon is, hiszen kitűnő módja annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk. Nem célszerű ugyanakkor válogatás nélkül mindent beledobálni a kupacba, mert vannak olyan dolgok, amelyek komposztálása inkább árthat, mint használ. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai, összegyűjtöttük tehát, hogy mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nézzük tehát a tiltólistát dolgokat, avagy miket ne rakjunk tehát a komposztba:

1. Kenyérfélék

A sütemények, a torták, a különböző pékáruk, és a maradék tészta soha ne kerüljön bele a komposztba. Ezek az élelmiszerek vonzzák a kártevőket, a rovarokat és az állatokat, ugyanakkor abban az esetben, ha mégis belekerülnek a halomba, akkor mindenképpen temessük el őket mélyen, mert így nem vonzzák majd oda a nem kívánatos élőlényeket.

2. Sütőolaj

A sütőolaj lelassíthatja a komposztálási folyamatot és olyan illatot áraszt, amely az állatok és rovarok figyelmét felkeltheti, és odavonzza őket. Emellett a sütőolaj képes megváltoztatni a komposzt nedvességtartalmát is, amivel könnyedén tönkretehetjük a készülő szerves trágyánkat.

3. Fertőzött növényi részek, vagy peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények

A kártevők által fertőzött beteg növények vagy növényi részek terjesztik a baktériumos, illetve gombás betegségeket, emellett a kártevők és a kórokozók még át is telelhetnek itt, így ezeket soha ne tegyük bele a komposztba. Szintén ne kerüljenek bele a halomba a különböző peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények. 

4. Erősen festett, színes papírok

A magazinok, a katalógusok, a régi névjegykártyák, a képeslapok, valamint a csomagolópapír soha ne kerüljenek bele a komposztba. Egyrészt mert nem tudnak megfelelően lebomlani, másrészt tele vannak olyan vegyi és mérgező anyagokkal, amelyek a komposztálás során felszabadulhatnak, és így komolyan károsíthatják a növényeinket.

5. Emberi vagy állati ürülék

A húsevő állatok, - mint a kutya, vagy a macska - ürüléke kórokozókat és parazitákat hordozhat, emellett fertőző betegségeket közvetíthet, ezért soha ne dobjuk őket a komposztládánkba. A növényevő állatok, mint a csirke, kecske, tehén, ló és nyúl trágyája ezzel szemben valóban hasznos a növények számára, ezért ezek nyugodtan belekerülhetnek a halomba. 

6. Hústermékek

A maradék húsnak, az állati zsíroknak, és a csontoknak nem a komposztban van a helyük, így hagyjuk ki belőle. Egyrészt azért, mert nagyon lassan bomlanak le, és nagyon büdösek, ezen kívül odavonzzák a kertünkbe a patkányokat, a macskákat, a kóbor kutyákat és a legyeket is.

7. Tejtermékek

A tejtermékek, mint a tej, a sajt, a joghurt, a tejszín és a vaj komposztálást is kerüljük el. Ezek az élelmiszerek ugyanis odavonzzák a rágcsálókat és a kártevőket, amelyek előszeretettel elfogyasztják őket.

8. Rizs

A főtt rizs tökéletes táptalaj azon baktériumok számára, amelyek árthatnak a növényeink számára, a nyers rizs sokak szerint pedig vonzza a kullancsokat. Így a rizs soha ne kerüljön semmilyen formában a komposztunkba. 

9. Fűrészpor

A fűrészport ugyan komposztálhatjuk, de csak akkor tegyük bele a halomba, ha kezeletlen, kémiai anyagot nem tartalmazó fából származik. A kezelt fából készült fűrészpor használatát azonban mindenképpen kerüljük el.

10. Gyomok, gaz

A makacsul terjedő gazok inkább beborítják és ellepik a halmot, ahelyett, hogy lebomlanának, és a komposztálás folyamatát segítenék. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyökereik megerednek, és a növények újra felhalmozódnak a halomban. Emellett ha magok is belekeverednek a komposztba, akkor újra csírázni fognak, ha bekerül a talajba.

11. Személyes higiéniai termékek

Emberi vérrel vagy egyéb személyi higiéniai termékekkel szennyezett anyagok egészségi kockázatot jelenthetnek, ezért soha ne kerüljenek bele a komposztba. Ilyenek például az egészségügyi törlőkendők, a pelenkák, vagy a tampon.

12. Dió

A dió egy olyan vegyületet állít elő, amely gyakorlatilag mindegyik részében megtalálható, és az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok fejlődését. A juglon, amely a dióban található, természetes, ugyanakkor toxikus anyag, így kerüljük a dió bármely részének felhasználását a komposztban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?