Ezek a trükkök működnek: így űzd ki a kertből a pusztító vakondot

agrarszektor.hu
Habár a vakond védett állat, csúnyán tönkreteheti a kertünket és a pázsitot egyaránt. Számtalan olyan módszer van azonban ellenük, amellyel anélkül felvehetjük velük a harcot, hogy kárt tennénk bennük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vakond valójában egy nagyon aranyos állat, és habár védett, mégis óriási károkat és pusztítást képes okozni a kertben. Sokféle trükk van azonban, amellyel távol tarthatjuk őket úgy, hogy az állatban nem teszünk kárt. Így a gyepünk is megmenekül és a vakond is épségben távozik. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogy egyedül már nem tudunk megbírkózni az állattal, illetve állattokkal, ebben az esetben inkább forduljunk szakemberhez. 

Ilyen bevált módszer például, ha porított molyirtót keverünk a túrások földjéhez, vagy szélpörgőket szúrunk a túrások közepén lévő lyukba, amely a rezgéseivel elijeszti az állatot. Az is műkdőképes módszer lehet, ha borosüvegeket teszünk a lyukakba a szájukkal felfelé, a bennük fütyülő szél hangja ugyanis távol tartja a vakondokat. Léteznek speciális vakondriasztó eszközök is, például a rezgő fémtüskék, amelyeket a földbe kell szúrni, ezek azonban inkább agyagos talajban lehetnek hatásosak, a homokos földben nem sokat érnek. 

Talán az egyik leghatékonyabb módszer a vakond távoltartására a vakondháló alkalmazása, ezt azonban csak a kert füvesítése előtt tudjuk alkalmazni, hiszen az elültetni kívánt fű alá, a földbe kell beásnunk. Így ha gyeptelepítés előtt állunk, ez a módszer biztosan beválhat. Másik működő módszer, hogy vakondcsapdákat helyezünk el a vakond által ásott alagutakba. Ennek a lényege, hogy egy olyan elektromos dobozt ásunk be a földbe, amely impulzusokat bocsájt ki magából. Ezeket csak a vakond hallja, számára azonban taszító, így biztosan távolt tartja majd őket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?