Ezek a betegségek óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell permetezni

Ezek a betegségek óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell permetezni

agrarszektor.hu
A száraz január és február után március első hetében bőséges csapadékkal kárpótolta a gazdákat a természet. A csapadék miatt csökkent ugyan a nappali átlaghőmérséklet, de éjszakánként nem fagyott. Az esős periódus elmúltával kiderült az ég, a nappali hőmérséklet 10 Celsius fok körül alakul, viszont a felhőmentes éjszakák miatt néhány fok fagy várható. Növényvédelmi szempontból most a mandula és a kajszi, valamint az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcstermő növények közül márciusra a mandula teljesen virágba borult, a kajszi piros bimbós állapotban várja a melegebb időt, már csak napok kérdése a virágzás kezdete. A többi csonthéjas és almatermésű növény is a rügyfakadás stádiumában van, sőt a bogyósok már több levelet is hoztak, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Növényvédelmi szempontból most a mandula és a kajszi, valamint az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat. A csonthéjasok moníliás virág-és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány. A kórokozó a virágzás stádiumában a bibéken és a virágszirmokon, valamint a csészeleveleken keresztül fertőzi meg a csonthéjas növényeket, most aktuálisan a mandulát és a kajszit, utána pedig a többi csonthéjast. A befurakodó kórokozó először a virágok hervadásos elhalását, elbarnulását idézi elő, később pedig vesszők, ágak, ágrészek elhalását okozza. A télvégi rezes lemosó permetezés, majd a lombosodás előtti kontakt kezelések jó alapot adnak a betegség leküzdésére, de virágzáskor és utána csak a felszívódó készítmények valamelyikével végzett permetezések adnak megnyugtató védelmet. A virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor kijuttatott felszívódó fungicidek, tehát több alkalommal végzett permetezéssel hárítható el a fertőzést.

Az egyes fajták érzékenysége között igen nagy különbségek lehetnek, így ezt a növényvédelmi tervek készítése során érdemes figyelembe venni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy egyre gyakrabban jelentkezik a kórokozó tünete későn, jóval a virágzás után, az intenzív hajtásnövekedés időszakában, tehát a virágzási perióduson túl is indokolt a védekezés, különösen, ha csapadékos az időjárás, ami kedvező a fertőzés folyamatában.

A mostani, mérsékelten meleg továbbra is kedvező az őszibarack tafrinás levélfodrosodás fertőzés számára. Az őszibarack fák rügyei közvetlenül fakadás előtti állapotban vannak, fertőzésre fokozottan érzékenyek. A fogékony stádium csak a tartós meleg megérkeztével múlik majd el. Addig is védeni kell a fákat rózsaszín bimbós állapotig valamelyik réz tartalmú gombaölő készítménnyel, utána pedig más kontakt szerrel, levélfakadástól pedig felszívódó fungicidekkel. Fontos, hogy megfelelő keménységű vízzel készüljön a permetlé, és hogy a permetezés során a vízlágyító és a tapadást elősegítő adalékanyagokról se feledkezzen meg az ember.

A körte levélbolhák imágó alakban telelnek át, a napokban várható megjelenésük. A körte levélfakadása minden fajtán megindult, így a tojásrakás feltételei adottak. Figyelni a kártevő megjelenését, és lehetőleg még peterakás előtt meg kell kezdeni a védekezést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14