Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: vagyonokat fizethet, aki ezt elfelejti

Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: vagyonokat fizethet, aki ezt elfelejti

agrarszektor.hu
A télies idő beköszöntével megérkeznek az első fagyok is, amiket jobb nem félvállról venni: ha ugyanis elfelejtjük elzárni a kerti csapot, akkor nem csak a vízvezetékben kialakuló problémákat és az elfolyt vizet kell kifizetnünk, de a házban és a kertben keletkezett károk is a mi pénztárcánkat fogják terhelni. Ez az összeg pedig pár tízezer forinttól egészen milliókig is terjedhet. De melyek azok a kerti munkák, amelyeket mindenképpen el kell végeznie az embernek még az első fagyok beállta előtt, hogy ne keletkezzenek fagykárok az otthonában vagy nyaraljában?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elérkezett a november, így a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az éjjeli fagyok, de napközben is egyre hidegebb lesz. Ez az időjárás pedig komolyan károsíthatja a lakóingatlanok vízhálózatát: hiába mondja mindenki, hogy a fagy leginkább a nyaralókat, vagy a ritkán használt vízvezetékeket veszélyezteti a leginkább, az állandó mínuszok, nem beszélve egy esetlegesen, nem várt és komolyabb fagyról, azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak és erős az áramlás - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Azonban, ha valaki megfeledkezik ezekről az egyébként pár perces munkálatokról, később előfordulhat, hogy komolyabb összegeket kell kifizetnie a szórakozottsága miatt. Sokan nem tudják ugyanis, de a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ezért, ha valaki elmulasztja megtenni ezeket, akkor a fagy elleni elmulasztott védelemből adódó meghibásodások - mint például a mérőóra cseréje - mellett az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell kifizetnie.

Éppen ezért az, aki nem gondoskodik még most a vízmérői, kerti csapjai és szabadban futó vezetékei fagy elleni védelméről, az nemcsak az ingatlana vízellátását kockáztatja, hanem a családi kasszát is. Ugyanis egy ilyen káreset a pár tízezer forinttól egészen a több százezerig vagy akár több millióig is elérhet, attól függően, hogy mekkora vízkár keletkezett a kertben és magában a házban.  

Ha nagyságrendeket kell említsek, akkor pár tízezer forinttól az elfolyt víz mennyiségétől függően akár több százezer forintig is terjedhet. Éppen ezért is fontos az, hogy ne vegyük félvállról a vízművek tanácsait

- mondta el Kleiner Viktor, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (még korábban a Magyar Vízközmű Szövetség) szakembere.

Komoly fagykárokat okozhat a figyelmetlenség

A fagyok leginkább a néhány milliméter vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyeztetik, amelyeknek az üvege könnyen berepedhet. A repedés mértékétől függően pedig a mérő akár szivárogni is kezdhet: ebben az esetben az óra szerkezete nem hibásodik meg, viszont az eszköz elveszíti a hitelességét, amivel jelentős mennyiségű víz folyhat el észrevétlenül. Szélsőséges esetben a jég intenzív térfogat-növelése miatt a mérő szerkezete is rongálódhat, vagy akár maga a mérő is szétrepedhet, azonban a szakértők szerint ez az egyik legritkább eset. Azonban nemcsak a vízóra maga tud elfagyni az aknában, hanem a szerkezet előtti és utáni csőszakasz is. A belső hálózat, azaz a mérő utáni szakasz javítása és a vezetékek kiolvasztása a tulajdonos feladata és költsége.

Ugye a szolgáltatási pont az a vízmérő után következő elzárónak a vízmérő felőli csatlakozási pontja. Éppen ezért jobb betartani a Fővárosi Vízművek tanácsait, és téliesíteni a nyaralót és a kertet, ami gyakorlatilag egy tulajdonjogi határ is: onnantól befelé az elzárót is beleértve már a felhasználónak a tulajdona. Így a hálózatért ő felel

- elemlte ki Kleiner Viktor, aki szerint ezért is fontos, hogy mindenképpen téliesítsük az otthonunkat és a nyaralónkat is.

Így védekezhet az ember a fagyok ellen

Mivel a fagyok leginkább a vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket érintik, ezeknek a védelme különösen fontos lehet. Ezért először érdemes lehet a megrepedt - vagy akár hiányos - fedlapot lecserélni, vagy a rajta lévő lukakat betömni. Sőt, a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodni kell: akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk. Ha ilyen eszköz nem áll az ember a rendelkezésére, akkor praktikus lehet egy szemeteszsákba papírt tenni vagy avart és azzal fedni le, hiszen a lényeg az, hogy szigetelve legyen a vízóra. Azonban fontos, hogy a mérőóra számlapja könnyen leolvasható maradjon.

Következő lépésként ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy az akna fedele mindig zárt állapotban legyen. Ha a vízmérő a pincében van elhelyezve, akkor első körben a pinceablakok épségét kell megnézni, és ha a vízmérő és a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, akkor ezek hőszigeteléséről érdemes külön is gondoskodni. Mindezek mellett fontos, hogy az ember szigetelje vagy - ha ezt nem lehet megoldani - időben, még az első fagyok előtt vízteleníte a falakon kívül futó, nem kellőképpen szigetelt vezetékeket.

Ha valaki nem lakott épületben, tehát például a nyaralóban szeretne téliesíteni, akkor az először nyissa meg a kerti csapot, majd zárja el a téli elzárót. A vezetékekben lévő víz ekkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba. Ezáltal a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz. Azonban fontos, hogy a vízmérők szigetelését ezt követően is meg kell oldani, mivel a mérőben ezután is víz fog maradni.

Nem csak a fagyra kell figyelni

Azonban nem csak a téliesítésre kell odafigyelnie a lakástulajdonosoknak: a vízóra ugyanis nem üzemelhet korlátlan ideig, ugyanis a jogszabályok szerint egy mérő mindössze 8 éven keresztül használható. A csere időpontjára azonban a tulajdonosnak kell odafigyelnie, ahogyan arra is, hogy a csere még a 8 év ejárta előtt megtörténjen. Ezen felül a költségek is őt terhelik.

A törvény értelmében ugyanis a mérést kizárólag hiteleles mérőeszközzel lehet mérést végezni, a szolgáltató és a felhasználó közötti tényleges elszámolás alapja csak ilyen eszköz lehet. A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

A csere esedékességét jelzi a vízmű is, azonban oda kell rá figyelni, hogy az adott év december 31-ig megtörténjen, ami egyáltalán nem olcsó mulatság: ha például a Fővárosi Vízműveket bízná meg valaki a feladattal, akkor két mérő (hideg+meleg) cseréjéért akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a szakemberek. Ez az összeg viszont - ahogyan a fagykárok esetében is - szolgáltatónként változhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?