Szörnyű viharok és jég tarolták le Olaszországot: a folytatásban sem lesz köszönet

Szörnyű viharok és jég tarolták le Olaszországot: a folytatásban sem lesz köszönet

agrarszektor.hu
Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az olasz termelők. A korábbi hőséget jégesőkkel és tornádókkal váltotta fel egy hidegfront, de az előrejelzések szerint a következő hét második felétől ismét visszatér a kánikula Olaszországba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Teljesen ki vannak szolgáltatva az időjárásnak az olasz termelők. Míg a hét elején az aszály miatt kérték a vészhelyzet kihirdetését az ország öt tartományában, a hét második felében, csütörtökről péntekre virradóan egy gyorsan érkező hidegfront vonult át a forró országon, ami rendkívül heves feláramlást eredményezett. Az olasz csizma több pontján is tornádók és jégesők alakultak ki, a legerősebb jégveréseket Észak-Olaszországban, Veneto, Lombardia és Emilia-Romagna tartományokban észlelték, de Bolzano térségét is beterítette a jég - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Egyes helyeken akár 7-9 centiméter átmérőjű, 70-90 grammos, legalább 130 kilométer/órás sebességgel zuhanó jégdarabok törték be a gépjárművek szélvédőit, a palatetőket, de rommá verték a kint felejtett műanyag kerti bútorokat is. A kertészeti kultúrákban okozott károk felmérése még zajlik.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a hosszabb távú előrejelzések ugyanakkor a hőség visszatérését jelzik. A korábban Angliában, Readingben működő, majd Bolognába áthelyezett Közép-Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Adatközpont (ECMWF) szuperszámítógépének legfrissebb modelljei szerint július 15-én ismét extrém forróság uralkodik majd Olaszországban, amely július 20-án éri el tetőpontját. Ekkor körülbelül 40 Celsius-fok várható az amúgy is súlyos aszállyal küzdő Pó-völgyében, Rómában, Firenzében, de Pugliában, Szicilia és Szardínia területén pedig 43-44 Celsius körüli csúcshőmérsékletet prognosztizálnak. A számítógépes modell szerint az augusztus is jóval forróbb lesz az előző években tapasztaltnál.

Az idei nyár forró időjárását az olasz meteorológusok által Charon (Caronte) névre keresztelt afrikai anticiklon okozza. A névadás nem véletlen: a Sztüx folyón a lelkeket alvilág bejáratához szállító révész a megszokottból egy forróbb klímába átvezető folyamat szimbólumaként szolgál. Ez az anticiklon az idei nyáron a július 6-áig terjedő időszakban a szokásosnál 7-12 Celsius-fokkal melegebb levegőt szállított Olaszország fölé. Az utóbbi években ebben az időszakban átlagosan 27-28 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, az idén azonban ez 38 Celsius-fok környékén alakult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02