Letarolhatja a fagy az országot: így garantáltan megóvhatod a növényeidet ellene

Letarolhatja a fagy az országot: így garantáltan megóvhatod a növényeidet ellene

agrarszektor.hu
Bár javában tapossuk a telet, ez inkább csak a naptárban látszik meg, mintsem az időjáráson. Az idei tél is szokatlanul enyhe volt, olyannyira, hogy még a melegrekord is megdőlt Magyarországon. Ennek ellenére nem árt elővigyázatosnak és felkészültnek lennünk, hiszen egyik napról a másikra is lecsaphat a hideg vagy a fagy az országra. Ebben az esetben nem árt, ha tudjuk, mit kezdhetünk növényeinkkel, mivel a fagy könnyen végezhet velük. Alábbi cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk, hogy a növényink garantáltan átvészeljék a telet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Adjunk egy vékony réteg mulcsot a növényekhez

A hidegben a talajnak is szüksége van valamire, ami megvédi a hirtelen hőmérséklet-ingadozástól - írja a balconygardenweb. Használhatunk szalmát, faforgácsot - fontos, hogy ez ne kezelt fából származzon - vagy éppen leveleket, a lényeg az, hogy megfelelő szigetelést biztosítson. Hagyjunk ki 2-5 centit a szár körül, hogy a talaj melege fel tudjon jutni. Bár ez az egyik legjobb megoldás a hideg elleni védekezésben, fontos, hogyha elkezd melegedni az idő, akkor a nagy részét távolítsuk el a talajtakarónak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha tudjuk, vigyük be a növényeket

Ha az előrejelzések fagyokat jósolnak, akkor vigyük be a cserepes növényeket, hiszen sokkal érzékenyebbek a hidegre, sőt, a gyökérzetük is sokkal könnyebben károsodik. Olyan helyet válasszunk, ami nem túl meleg. Ez fontos lépés, hiszen a hirtelen hőmérséklet-változás sokkot okozhat. Egy garázs vagy egy fészer ideális lehet. Mielőtt bevinnénk őket, győződjünk meg arról, hogy nem betegek-e és nincsenek-e rajtuk kártevők - éppen ezért tartsuk őket távol a szobanövényeinktől. Ha a fagyveszély elmúlt, akkor reggel tegyük vissza őket a helyükre.

Használjunk takarót

Nemcsak a cserepes növényeket kell megóvni a hidegtől, hanem a kintieket is. A nagyobb növénycsoportok védelme érdekében takarjuk le őket takarókkal, lepedőkkel vagy törölközőkkel - ezek „pulcsiként” szolgálhatnak nekik. Mielőtt leterítenénk bármelyiket, tegyünk karókat a virágok közé, hogy amikor betakarjuk őket, akkor sátorszerű szerkezetet hozzunk létre és nem fognak lekonyulni és eltörni sem. A növényeket viszont ne tekerjük körbe!

Öntözzünk

A fagy ellen bizony öntözéssel is védekezhetünk. Az öntözési rutin befolyásolhatja a növények fagy elleni védelmét. A késő délelőtti vagy kora délutáni öntözés, különösen télen vagy fagyveszélyes időszakban éppen ezért ajánlott lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Védjük búrákkal őket

Könnyű védekezési mód, ha egyszerűen egy búrával lefedjük a növényeket. Ezek a búrák harang alakú, műanyagból vagy üvegből készült burkolatok, amik segítenek melegen tartani a kisebb méretű növényeket. Megvásárolhatjuk őket, de otthon is pillanatok alatt szinte ingyen elkészíthetjük: egy virágcserép, egy vödör, egy bevásárlószatyor vagy egy műanyag kanna/nagyobb vizes palack megfelelő lesz a célra. Ha ez megvan, nincs is más dolgunk, csak este fejjel lefelé rátenni a kis növényeinkre. Reggel viszont szedjük le, hogy hadd érje őket rendesen a napfény.

Használjunk buborékfóliát

Ha a növényeinket nem tudjuk beltérbe vinni, fedjük le őket buborékfóliával, ügyelve arra, hogy néhány részük nyitott legyen, hogy a napfényben némi levegő jusson be.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cserepeket is betakarhatjuk

A cserepek zsákokkal vagy vastag ruhával való lefedése jó ötlet lehet, hiszen „megfogja” a meleget, és segít abban, hogy a cserepek külső felülete biztonságban legyen a fagytól. Sőt, ezeket különböző módon stilizálhatjuk is, így teljesen a saját igényeink szerint tudjuk alakítani őket.

Ne metsszünk!

A tél előtti vagy alatti metszés miatt kiszolgáltatottak lehetnek a zord időjárásnak a növények, így sebezhetőbbé válnak. Ez a kitettség elhaláshoz vezethet, a növényi szövetek károsodhatnak vagy elpusztulhatnak a fagy hatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14