Végzetes hiba: ezeket sokan elrontják a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Végzetes hiba: ezeket sokan elrontják a karácsonyi kaktusz gondozásakor

agrarszektor.hu
Közeledünk az év végéhez, hamarosan belépünk a karácsonyi időszakba, ilyenkor pedig a növényeinket is az ünnepekhez igazíthatjuk. Ilyenkor az otthonokat sokszor díszíti mikulásvirág, az újévi ciklámen vagy éppen a karácsonyi kaktusz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy bizony nagyon nem mindegy az, hogy hogyan bánunk velük, pláne így év végén, amikor már kint beköszöntött a hideg. A karácsonyi kaktusz például utálja a költözést, és sok másra is oda kell figyelnünk a gondozás során, de ha megkapja a megfelelő törődést, akkor akár még a tél után is gyönyörködhetünk ezekben a növényekben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az éghajlatunkon a téli, hűvösebb időszak kedvez a karácsonyi kaktusz virágzásának, ez az oka annak, hogy a mikulásvirág mellett a karácsonyi kaktusz lett az adventi időszak egyik legkedveltebb élővirága. Mindezen kívül még időzíthető is a növény virágzása, amihez mindössze csak néhány szabályt kell betartanunk. Ugyanis nem biztos, hogy a természetétől fogva éppen karácsonykor nyílna. Ehhez egész évben törődésre, megfelelő hőmérsékletre, ideális fényviszonyokra és pihentetésre van szüksége. Az alábbi tippeket betartva pedig az otthonunk egyik legszebb dísze lehet az ünnepi időszakban ez a növény.

EZ IS ÉRDEKELHET

Biztosítsunk ideális fény- és hőviszonyt

Ahogyan lapunk korábban is megírta, a karácsonyi kaktusz virágzásának legfontosabb része a megfelelő fény és hőmérséklet. Tartsuk lehetőleg 15-16 fok körüli hőmérsékleten, amíg az első virágbimbók meg nem jelennek. Ebben az időszakban a kaktusznak körülbelül 15-16 órás, de legalább 12 órás megszakítás nélküli sötétségre és 8-9 órás erős, közvetett napfényre van szüksége legalább 6 héten keresztül. Még a villanyt sem szabadna rákapcsolni, ha nem tudjuk a teljes sötétséget biztosítani, akkor a legjobb trükk az, ha a meghatározott időpontban egyszerűen letakarjuk a növényt például egy kartondobozzal. A legjobb, ha ezt szeptember közepétől kezdjük, hogy karácsonykor gyönyörködhessünk a növényünkben.

Csak minimálisan öntözzünk

Fontos, hogy ne öntözzük sokat a karácsonyi kaktuszt, lehetőleg akkor locsoljuk meg egy kis vízzel, ha a felső talajréteg tapintásra száraznak tűnik. Lehetőleg jó vízelvezető talajt tegyünk a cserépbe. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lehet elkezdeni kicsit sűrűbben öntözni, de vigyázzunk akkor is, hogy nehogy túl sok vizet adjunk hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megfelelő páratartalom biztosítása

A karácsonyi kaktuszok jól bírják a magas páratartalmat is, de ebben az esetben is fontos odafigyelnünk a mértékekre. Ennek a növénynek a virágzásához 50-60%-os páratartalomra van szüksége, használhatunk akár párásítót is. A száraz levegőt egyébként nem kedveli, ha otthonunkban mégis az van, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növelhetjük a kaktusz környezetében a páratartalmat.

 Ne „költöztessük” 

A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket nem bolygassuk olyan gyakran, elég csak három- vagy ötévente. Az átültetést a növekedési időszak elején, tavasszal végezzük el. A kaktusznak nem felel meg az általános virágföld. Az átültetéshez használj készen vásárolható kaktuszföldet vagy jó a tőzeges virágföldből és homokból készült keverék is.

Metszés  

A növény megfelelő időben történő metszése a legjobb trükk, hogy karácsonykor több virágot hozzon. Az átültetés során visszacsípheted a növényt, hogy jobban bokrosodjon, és több virágot hozzon. Az évek során a gyenge hajtásokat választ le a növényről. Ezt is tavasszal tegyük meg inkább.

EZ IS ÉRDEKELHET

 Újravirágoztatás

Újravirágoztatáshoz mindenképp szükséges a sötétítés a növénynek, hogy beinduljon a rügyképződés. Ősszel már több sötétebb óra szükséges neki, ez megoldható sötétebb helyen vagy akár letakarással. Novembertől több vízre van szüksége a bimbók fejlődéséhez, így növeljük meg a vízmennyiséget, de ekkor se locsoljuk túl.

Fontos a védelem

Ha a levelek sárgulnak és puhák, akkor túlöntöztük a kaktuszt. Ilyenkor hagyjuk kiszáradni a talaját, és ezután mérsékeltebben locsoljuk. Az esetleges bimbóhullás esetében vagy nem kapott a kaktusz elég vizet, vagy elmozdítottuk az eredeti helyéről, esetleg huzatot kapott. Sajnos ez gyakran előfordul, olykor még a levelei is lehullanak. A törzsön megjelenő rothadó részek gyökérrothadásra utalnak, a növény vélhetőleg túl sok vizet kapott. Az egészséges növényrészeket felhasználhatjuk dugványnak is. Kártevők ritkán támadják meg, de ha mégis megtörténik, akkor valószínűleg takácsatkával vagy pajzstetűvel van dolgunk. Óvatosan törölgessük le róla mosogatószeres vízzel a kis rovarokat. Mindezeken kívül tápláljuk vízoldható műtrágyával. Így erősíthetjük a gyökereket és a növény általános növekedését is. Bimbózás után azonban sose trágyázzunk a növényt, hiszen árthatunk a kaktuszunknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?