Ezt rengetegen elrontják: így választhatod ki a tökéletes fenyőfát karácsonyra

Ezt rengetegen elrontják: így választhatod ki a tökéletes fenyőfát karácsonyra

agrarszektor.hu
Tévhit, hogy a műfenyőt vásárlók környezettudatosabbak lennének, a vágott fenyő sokkal kevésbé terheli a klímát. Erről a Klímapolitikai Intézet kutatója beszélt, aki kiemelte, hogy ma már kölcsönözni is lehet földlabdás fenyőt, ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyik leggyakoribb tévhit a karácsonyfa-vásárlással kapcsolatban, hogy a műfenyő kevésbé ártalmas a környezetre nézve, mint az élő fenyő - mondta el Kovács Erik. A Klímapolitikai Intézet kutatója kifejtette, hogy az utóbbit azért ültetik és nevelik hosszú éveken - akár 9-15 évig is - keresztül, hogy abból majd egyszer karácsonyfa lesz - olvasható az Infostart oldalán. Az élő fenyőfák ráadásul a locsolásnak és a megfelelő trágyázásnak köszönhetően javítják a bioszférát a különböző kertgazdaságokban vagy fenyőiskolákban.

A kutató szerint sokan nem veszik számításba azt a tényt sem, hogy az élő fenyő kevésbé terheli a klímát, ugyanis mialatt növekszik, akár 30-40 kilogramm szén-dioxidot is képes elnyelni. Ha pedig megfelelően újrahasznosítják, akkor gyakorlatilag „nullára jön ki a karbonlábnyoma”. Ilyen eljárás például az, amikor a vágott fenyőt fűtés céljából erőművekbe viszik, ahol kitisztítják a szén-dioxidot az égés során, de akár dísztárgyakat is lehet készíteni belőlük.

Ezzel szemben a műfenyő gyártása során rendkívül sok káros anyag és üvegházhatású gáz szabadul fel - mondta el Kovács Erik, hozzátéve, hogy a műfenyőt nem Európában készítik, hanem a Távol-Keleten és amíg onnan eljut repülőkkel vagy hajókon más kontinensekre, ugyancsak nagy mennyiségű szén-dioxid és káros anyag kerül a levegőbe a szállítás során, vagyis komoly környezetszennyezés történik. A vágott fenyővel ellentétben ráadásul nem is lehet újrahasznosítani és elégetni sem szabad, mert rengeteg káros anyagot tartalmaz. Ha égetni kezdik, akkor pedig benzol, dinitrogén-oxid és egyéb más mérgező gázok keletkeznek.

Az élő fenyő vásárlásánál több opció is az emberek rendelkezésére áll. Lehet már a többi között földlabdás fenyőt is venni, sőt a megosztáson alapuló gazdaság jegyében akár kölcsönözni is lehet is karácsonyfát számos kertészetből. Kovács Erik ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon óvatosan kell bánni az élő fenyőkkel, ugyanis azok sokkot kaphatnak, amikor beviszik a kinti hidegről a melegre, majd az ünnepek után ismét kikerülnek a szabadba. A hőstressz következtében akár a 40%-uk is elpusztulhat.

A Klímapolitikai Intézet munkatársa azt ajánlja, hogy érdemesebb inkább vágott fenyőt vásárolni. Akinek van saját kertje és megfelelően tudja gondozni, az választhatja a földlabdás fenyőt is, de nagyon oda kell rá figyelni, mert rendkívül érzékeny - magyarázta, hozzátéve, hogy arra is ügyelni kell, hogy megfelelő talajba ültessék a földlabdás fenyőt, nem mindegy az sem, milyen földet használnak ehhez, mert a nem ideális környezet és a rossz talajviszonyok szintén sokkot okozhatnak neki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?