Sokan hibáznak a tavaszi a faültetéseknél: ezekre kell nagyon odafigyelni

Sokan hibáznak a tavaszi a faültetéseknél: ezekre kell nagyon odafigyelni

agrarszektor.hu
Ahogy végre rendesen is beindult a tavasz, elkezdődtek a kerti munkák is. Ilyenkor azonban érdemes áttekinteni, hogy mi mindenre is kell ügyelni a gyümölcsfák metszésénél, vagy éppen a facsemeték ültetésénél, telepítésénél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi munkákat hagyományosan akkor szokás elkezdeni a kertben, amikor a tartós fagyok elmúltak. Ilyenre - vagyis mínusz 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletre - ugyan ezen a télen nem sok példa volt, és talán már sokan túl is vannak a metszésen és az első lemosó permetezéseken, érdemes azonban elmondani itt is, hogy a bő termés érdekében a gyümölcsfák metszése az egyik első feladat a kertben - írta meg a Világgazdaság. Ehhez szerencsére már rengeteg szakirodalom és oktatóvideó is rendelkezésre áll az interneten, ezeket mindenképpen érdemes tanulmányozni, aztán pedig úgyis a gyakorlat teszi a mestert. A fertőzések elkerülése érdekében a vastagabb ágak metszett végeire érdemes méhviaszt, vagy a kertészei szaküzletekben kapható „fasebkezelő fagélt” felvinni. A metszés után az úgynevezett lemosó permetezés is fontos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most még lehet fákat ültetni

Aki ősszel elmulasztotta a faültetést, márciusban még pótolhatja azt. A szakmabeliek szerint a facsemete vásárlásakor érdemes megnézni, egyenes-e a törzs, és azt is alaposan meg kell vizsgálni, van-e betegségre utaló jeleket az ágakon, illetve a leveleken.

A szabadgyökerű növények márciusban még ültethetőek, de földlabdás, vagy konténeres növények is a földbe kerülhetnek, csak ezeket alaposan be kell locsolni - mondta el Farkas Pál, a káli Globalplant Garden kertészet vezetője. A tavaszi ültetéskor is figyelembe kell venni, hogy a frissen ültetett csemetéknek fokozottabb figyelemre van szükségük, de az alap mindenképpen az, hogy a föld ne tömör, hanem morzsalékos legyen. Farkas Pál szerint ugyanakkor az is fontos, hogy utána az ember tömörítse a talajt, mert ha levegő marad a gyökérnél, akkor be tud fülledni.

Sokan esküsznek arra is, hogy a földben esetleg előforduló kártevők ellen az egyébként a fa gyökérzeténél legalább kétszer nagyobb ültetőgödör aljára szükséges talajfertőtlenítőt szórni, illetve érdemes komposzttal, vagy trágyával is feltölteni. Itt nagyon elővigyázatosnak kell lenni, nem szabad, hogy a csemete gyökerei közvetlenül érintkezzenek a trágyával, mert megégnek, így egy legalább 15-20 centiméteres földréteg még szükséges a trágya fölé. Ültetéskor figyelembe kell venni a beporzást, illetve hogy kifejlett állapotban mekkora az adott fa térigénye.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyümölcsfát érdemes az embernek a saját kertjébe ültetni, Farkas Pál elmondta, mindenütt figyelembe kell venni az adottságokat, különösen a talajt és a helyi mikroklímát. Ha nincs tapasztalat, érdemes először egy-két fával próbát tenni, hogy kiderüljön, bírják-e a helyi viszonyokat. Szintén biztos, és ennél gyorsabb módszer, ha az ember megnézi, hogy a szomszédainál milyen fák vagy cserjék érzik jól magukat.

Egy-egy gyümölcsfajon belül az sem mindegy, hogy milyen fajtát választ valaki. Az itthon nagyon kedvelt kajszival kapcsolatban általános tanács, hogy aki ezt ültetné, a legjobb, ha késői virágzásút választ, mert az áprilisi, májusi fagyok még mindig gyakori jelenségnek számítanak Magyarországon - mondta el Farkas Pál. Ez sajnos az elmúlt években sokszor elő is fordult, ahogy tavaly, úgy 2020-ban és 2021-ben is elfagyott a termés jelentős része. A szakember szerint érdemes inkább a régebbi magyar fajtákat választani, de az enyhe teleket túlélő kártevők és kórokozók miatt a megfelelő növényvédelemről is gondoskodni kell.

Az elmúlt éveket meghatározta az aszály, ami hatással van a kerti növények keresletére is. A Globalplant Garden vezetője ezt a vevőkörükben is tapasztalja. A kertészet forgalma alapján ugyanis jól látszik, hogy különösen keresettek lettek azok a növények, amelyek a 2022-es, történelmi aszály következtében kiszáradt smaragdtuják helyett ültethetők a kertekbe. Így sok fogy például a Leyland-ciprusból, amely alkalmas arra, hogy zöld sövényfal legyen belőle. Ugyancsak népszerű a babérmeggy, amelyet a szép húsos, zöld levele tesz széppé, de a korallberkenyéből, is sok fogy, amelynek piros színű új hajtásai minden kertben jól mutatnak.

Míg gyümölcsfák esetén a fagyveszély miatt nem előnyös a korai virágzás, a díszfáknál viszont kifejezetten jól mutat. Ilyen például a vérszilva, amely gyorsan nő, és nem hoz termést, viszont tavasszal halvány rózsaszín virágaival, aztán pedig egészen a tél beköszöntéig bordó leveleivel látványos dísze a kertnek. Fontos tudnivaló a vérszilvával kapcsolatban, hogy a rendszeres növényvédelemről és az öntözésről ennél a fánál is gondoskodni kell.

Szintén vörös színt hozza a kertbe a vörös levelű díszalma, amelynek virágai bíborvörös színűek, levelei fényesek, és barnásvörösek. Jellegzetessége, hogy apró termése a következő évig a fán marad. Népszerű lett a magnólia, vagy liliomfa is, amely alapból cserje, de nevelhető metszéssel fának is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?