Ezek a legfontosabb március teendők a kertben: itt a 11 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb március teendők a kertben: itt a 11 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
A március elejéhez képest rekordokat döntöget a meleg, elő hát az ásóval és a kapával, és irány a kert! Vigyázzunk azért, hiszen lehetnek még durva fagyok, bár az előrejelzések nem ezt mutatják - tanácsolta a hobbikertészeknek Kósa Dániel kertészmérnök, akivel a HelloVidék sorra vette a márciusi kerti teendőket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szokatlanul magas hőmérsékletet mérnek hetek óta az ilyenkor szokásoshoz képest az ország jelentős részén. Ennek az enyhe tavaszias időjárásnak köszönhetően valószínű, hogy hamar fakadnak majd a rügyek, amelyek egy hirtelen lehűlést követően aztán könnyen elfagyhatnak - írja a lap. Addig is, amíg nem tudunk igazán aktívan a kertben tevékenykedni, lássuk csak, milyen munkákkal készíthetjük elő a tavaszi főszezont!

1. Nem késő nekiállni a tervezésnek

Gondoljuk át az előző évet! Vegyük sorra, mit és hogyan tettük, mi lett az eredménye, vonjuk le a következtetéseket, tervezzük meg hogyan fogjuk idén kertészkedni. A modern világnak köszönhetően könnyebben hozzáférünk szakkönyvekhez, használjuk ki, és fejlesszük tudásunkat. Tervezzük meg a veteményest elhelyezkedését, mit hová ültetünk, valamint azt, hogy mennyi növényvédelmet szeretnénk alkalmazni, s milyen szerekkel szeretnénk kezelni. Ugyanígy tervet is készíthetünk a tápanyag utánpótlásához, megtervezhetjük, hogy lombtrágyát csak műtrágyát szeretnénk majd azt kijuttatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Ellenőrizzük a szerszámokat

Vizsgáljuk meg a szerszámainkat, ha kell, élezzünk, cseréljünk nyelet. A metszőollókat élezzük meg, de fertőtleníteni sem árt. Az ásókat kapákat is élezhetjük, hogy könnyen tudjuk hadra fogni őket. Szerezzük be azokat az eszközöket, melyek elkoptak, vagy megérettek a cserére. Talicskánk kezekét zsírozzuk meg, hogy a tavasz első hangja ne a keserves csikorgása legyen.

3. Palántázás

Még egyszer ellenőrizzük, hogy beszereztük-e az összes vetőmagot, abban az esetben, ha mi magunk szeretnénk a saját palántáinkat nevelni. Kezdjük el csíráztatni a magokat, amikből palántát szeretnénk. Szerezzük be hozzá a megfelelő közeget, valamint a cserepeket.

4. Indulhat a szabadtéri ültetés

Március elején az egyik legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, aztán a bőséges megöntözése, mivel gazdag vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg. Alapszabály, hogy akkor szabad ültetni, amikor le lehet az ásót nyomni a földbe. Ha nem megy nulla fok alá a hőmérséklet, nincs átfagyva a föld, és akkor öntözni is kell. A szabad gyökerű gyümölcsfák ültetésének és kezelésének azonban szigorú szabályai vannak, be nem tartásuk pedig könnyen a növény pusztulásához vezethet. Ha viszont odafigyelünk, a kora tavaszi telepítés is könnyen elvégezhető lesz! 

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Lássuk, mikor mit vethetünk!

  • Már most, március elején vethetünk: spenótot, zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, tépősalátát, petrezselymet. A gumós és gyökérnövények, például a csicsóka vagy a torma és a hónap második felétől a korai burgonya éppúgy ültethető a fagymentes földbe. Fólia vagy fátyolfólia alá már ültethető a saláta.
  • Hónap közepén érdemes elvetni a szabadföldi termesztésre szánt középkorai paradicsomot a palántanevelő ládákba, valamint elvethetjük az első spenótokat is. A korai káposztafélék magvai, a fejes saláta és tépősaláta is földbe kerülhet és ha még nem tettük vessünk el petrezselymet.
  • A hónap második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék, így például a zöldborsó, a sárgarépa és a petrezselyem magját. Emellett ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például a lestyánt vagy a citromfüvet is már szabadföldbe ültethetjük.
  • Hónap vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is megkezdhetjük a különféle növények duggatását, vetését.

6. Almatermésűek metszéséről se feledkezzünk meg

Odakinn a kertben, ha eddig nem tettük meg, akkor az almatermésűek metszését még mindig megtehetjük, viszont a csonthéjasok metszésével még várjunk. Alapszabály ugyanis, hogy az őszi- és a kajszibarackot - a gutaütés betegsége miatt - tavasszal célszerű, míg az almatermésűeket mély-nyugalmi állapotban, ilyenkor tél végén kell megmetszeni. Viszont már a munkálatok előtt érdemes eldönteni, kicsit utána olvasni, hogy az adott fának milyen koronára van szüksége, és aszerint nekiállni a munkálatoknak. Minden metszésnél érdemes sebkezelést is végezni, hogy ne fertőződjön el a fa. 

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Mit csináljunk a levágott vesszőkkel?

Két lehetőségünk van: az egyik, hogy zöld hulladékként elszállíttatjuk, vagy bekomposztáljuk. De ha lehetőségünk van rá, akkor engedjük át a levágott ágakat egy kisebb ágdarálón, a kapott mulcsot pedig szórjuk vissza a fa tövéhez. Ez egyrészt remek talajtakaró, másrészről, amikor elkezd korhadni, zöld trágyaként visszaadja a fának a maradék tápanyagot.

8. Saját komposztáló

Ez a legjobb dolog, amit csak tehetünk a konyhai és kerti szerves hulladékkal, ha komposztáljuk, ráadásul jelentősen csökkenthetjük vele a háztartásunkban keletkező szemét mennyiségét is. Nincs is jobb időszak a télnél arra, hogy nekiálljunk a komposztálásnak, saját kerti ládánk felállításának. A boltban vásárolt műanyag komposztládák ára (320 literes) 12 ezer forintnál kezdődik, a 800 literes ára 39 ezernél. De akad olyan is, amelyiknek az ára 50-70 ezer forint körül van, 150-200 ezer forint környékén találunk már olyat, ami elektromos. A fából készített komposztáló - készen - ennél drágább mulatság. Léces változatban (480 literes) 15- 25 forintnál kezdődik. De, ha van elfekvőben otthon néhány régi deszkánk, magunk is összeállíthatjuk, így garantáltan olcsóbban jövünk ki. 

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Ne feledkezzünk meg az öntözésről sem

Ügyeljünk, mert rég hullott csapadék, ne felejtkezzünk meg az öntözésről. Fontos főleg a frissen ültetett örökzöldek, és lombhullatók számára, de vigyázzunk, épp annyit kell kijuttatni, amely nedvesen tartja a gyökerek körül a talajt. Öntözés hatására a gyökerek körüli közeg, ha nedves, akkor ezzel késleltethetjük a rügypattanás idején, ugyanis a gyökereknél jobban lehűl a talaj hőmérséklete, így a tápanyag és vízfelvétel nem indul be a gyökerekben.

10. Korai még a betakart növényeket kiszabadítani

Ellenőrizzük inkább, hogy a betakart növényeinken a takarás megfelelő állapotban van, ha kell tegyünk rá még avart, szalmát, vagy amivel takartunk.

10+1. Gyepet is rendbe kéne tenni

A gyep ápolása az első melegebb napokon indul. Ahogy a fű elkezd növekedni és az időjárási és talajviszonyok is engedik, gereblyézzük el a gyepről a leveleket, egy lombseprűvel fésüljük át alaposan, hogy levegőhöz jusson és elkerülhessük a rothadásos betegségeket. Még túl erősen ne gereblyézzünk, mert károsíthatja a füvet. Az első nyírással inkább csak a fű csúcsát vágjuk majd le, mivel a korai alacsonyra nyírás súlyos sárgulást okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?