Filléres trükkök a kert felturbózásához: ezekkel rengeteget spórolhatsz

Filléres trükkök a kert felturbózásához: ezekkel rengeteget spórolhatsz

agrarszektor.hu
A konyhában sokszor a legnagyobb igyekezetünk ellenére is keletkezik hulladék, ám nem kell megijednünk, hiszen, ha nem is mindent, de számos dolgot újrahasznosíthatunk vagy felhasználhatunk a kertünkben. Így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és egy kis extra „tuningot” adhatunk a veteményesünknek vagy éppen az undvarunknak. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mely konyhai/háztartási hulladék az, amit semmi esetre se dobjunk a kukába, mert igazi aranyat érhet!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kávézacc

Sok növénynek fontos a savanyú talaj, a kávézacc pedig fontos szerepet kap a talaj savanyításában. Arra viszont figyeljünk, hogy friss kávét használjunk műtrágyaként, mivel az túl savas a virágoknak - írja a balconygardenweb.

Tojáshéj

A tojáshéjakkal rengeteg kalciumot juttathatunk a talajba. Ehhez akár nagyobb darabokban is elszórhatjuk őket a talaj felszínén, de kisebb darabokban vagy porként sokkal gyorsabban átveszi majd őket a talaj, és így a kártevőket is kevésbé vonzzák majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyobb műanyag palackok, ballonok

Rengeteg műanyag szemetet termel az emberiség, ezért is fontos, hogy lehetőleg minél kevesebbet halmozzunk fel belőle, vagy, ha tudjuk, hasznosítsuk/használjuk újra. Ha például fogunk egy palackot, és kis lyukakat fúrunk a kupakra, akkor már kész is van a házi „locsolókannánk”.

Használjunk citrusokat a csíráztatáshoz

Fúrjunk egy lyukat a héj aljába a vízelvezetés miatt, majd töltsük meg a földdel és a magokkal. Ha látjuk, hogy készen vannak az ültetésre, csak fogjuk meg és héjjal együtt nyugodtan ültessük el őket. A héj lebomlik és még táplálja is a növényünket.

Főzőlevek

Ha valamilyen gyümölcsöt főzünk vagy párolunk, akkor ne öntsük ki a vizét! Várjuk meg, míg kihűl, és öntsük a növényeinkhez. Ez a víz tele van mindenféle hasznos anyaggal a zöldjeink számára, és így egy csepp sem megy kárba. Ugyanez igaz a rizs és a tészta főzőlevére is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Banánhéj és citrushéj, mint „műtrágya” és rovarűző

A banánhéjak nitrogént, káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot adhatnak a talajhoz, így műtrágyaként is működhet. Emellett a növények természetes védelmére jól működhet a citromhéj, ami hatékonyan elriasztja a kártékony rovarokat. Vágjuk apró darabokra és szúrjuk a növény köré, az illat elűzi majd a kártevőket.

Paprikamaradékok

A paprika csakúgy, mint a citrushéj, képes elűzni a kártevőket. A magokat vagy egyéb részeit keverjük össze vízzel, hagyjuk ázni, majd szűrjük le és töltsük bele egy spray palackba. Ha ez megvan, permetezzük le vele a növényünket, hogy távol tartsuk tőle a nemkívánatos vendégeket.

Zöldség -és gyümölcsmaradékok

Ha van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit már nem tudunk elfogyasztani vagy éppen a héjukat vágtuk le, ne dobjuk a kukába, hiszen remek komposztanyag lehet belőle. Arra viszont figyeljünk, hogy nem lehet mindent komposztálni, ha pedig beteg az adott zöldség, gyümölcs, semmi esetre se tegyük a komposztba! Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET

Teafilter

A gyep csupasz foltjait helyrehozhatjuk egy teafilter segítségével: tegyünk egy használt teafiltert a kikopott területre, és hintsük rá fűmagot. A filter biztosítja a nedvességet, miközben lassan lebomlik.

Hagymák

A különféle hagymákból nagyszerű permetszert készíthetünk. Nincs is más dolgunk, csak szedjük össze a hagymákat, áztassuk őket egy jó néhány napig, akár egy hétig, majd töltsük bele egy spray flakonba és permetezzünk vele, vagy akár a talajra is ráönthetjük. Így távol tudjuk tartani a rovarokat az erős szag miatt.

Fahéj

A magas alkaloidtartalma miatt a növényeink is meghálálják, ha kapnak egy kis fahéjat. A növény száránál például segíti, gyorsítja a palánták gyökeresedését és fejlődését. A meleg vizes fahéjas oldat pedig gombaölőként funkcionálhat, öntözzük a növényeink gyökereinek közelébe vagy keverjük a szobanövények földjébe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kenyérmaradék

Ha megmaradt valamennyi kenyerünk vagy éppen száraz már, akkor ne a kukába, hanem a kertben landoljon! Betemethetjük a talajba, ami így táplálja azt, ráadásul még a gilisztáknak is lesz egy kis elemózsiája.

Tej

A tej trágyaként való felhasználása nagyon jó hatással van a növényekre, megerősíti őket. Azok a tápanyagok, amelyek a tejben megtalálhatóak, ugyanolyan jó hatással vannak a növényekre, mint az emberekre vagy az állatokra. A tejben található tápanyagoknak köszönhetően egészségesebb termést kaphatunk.

Tojástartó

Az üres tojástartókban palántázhatunk is, csak ennyit kell tennünk, hogy megtöltjük a tartót a földkeverékkel és a magokkal, picit meglocsolva. Arra persze figyeljünk, hogy ne locsoljuk túl, hiszen az a magoknak sem tesz jót és a tartó is átázik. Így már készen is van a mini, környezetbarát „cserepünk”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?