Filléres trükkök a kert felturbózásához: ezekkel rengeteget spórolhatsz

Filléres trükkök a kert felturbózásához: ezekkel rengeteget spórolhatsz

agrarszektor.hu
A konyhában sokszor a legnagyobb igyekezetünk ellenére is keletkezik hulladék, ám nem kell megijednünk, hiszen, ha nem is mindent, de számos dolgot újrahasznosíthatunk vagy felhasználhatunk a kertünkben. Így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és egy kis extra „tuningot” adhatunk a veteményesünknek vagy éppen az undvarunknak. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mely konyhai/háztartási hulladék az, amit semmi esetre se dobjunk a kukába, mert igazi aranyat érhet!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kávézacc

Sok növénynek fontos a savanyú talaj, a kávézacc pedig fontos szerepet kap a talaj savanyításában. Arra viszont figyeljünk, hogy friss kávét használjunk műtrágyaként, mivel az túl savas a virágoknak - írja a balconygardenweb.

Tojáshéj

A tojáshéjakkal rengeteg kalciumot juttathatunk a talajba. Ehhez akár nagyobb darabokban is elszórhatjuk őket a talaj felszínén, de kisebb darabokban vagy porként sokkal gyorsabban átveszi majd őket a talaj, és így a kártevőket is kevésbé vonzzák majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyobb műanyag palackok, ballonok

Rengeteg műanyag szemetet termel az emberiség, ezért is fontos, hogy lehetőleg minél kevesebbet halmozzunk fel belőle, vagy, ha tudjuk, hasznosítsuk/használjuk újra. Ha például fogunk egy palackot, és kis lyukakat fúrunk a kupakra, akkor már kész is van a házi „locsolókannánk”.

Használjunk citrusokat a csíráztatáshoz

Fúrjunk egy lyukat a héj aljába a vízelvezetés miatt, majd töltsük meg a földdel és a magokkal. Ha látjuk, hogy készen vannak az ültetésre, csak fogjuk meg és héjjal együtt nyugodtan ültessük el őket. A héj lebomlik és még táplálja is a növényünket.

Főzőlevek

Ha valamilyen gyümölcsöt főzünk vagy párolunk, akkor ne öntsük ki a vizét! Várjuk meg, míg kihűl, és öntsük a növényeinkhez. Ez a víz tele van mindenféle hasznos anyaggal a zöldjeink számára, és így egy csepp sem megy kárba. Ugyanez igaz a rizs és a tészta főzőlevére is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Banánhéj és citrushéj, mint „műtrágya” és rovarűző

A banánhéjak nitrogént, káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot adhatnak a talajhoz, így műtrágyaként is működhet. Emellett a növények természetes védelmére jól működhet a citromhéj, ami hatékonyan elriasztja a kártékony rovarokat. Vágjuk apró darabokra és szúrjuk a növény köré, az illat elűzi majd a kártevőket.

Paprikamaradékok

A paprika csakúgy, mint a citrushéj, képes elűzni a kártevőket. A magokat vagy egyéb részeit keverjük össze vízzel, hagyjuk ázni, majd szűrjük le és töltsük bele egy spray palackba. Ha ez megvan, permetezzük le vele a növényünket, hogy távol tartsuk tőle a nemkívánatos vendégeket.

Zöldség -és gyümölcsmaradékok

Ha van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit már nem tudunk elfogyasztani vagy éppen a héjukat vágtuk le, ne dobjuk a kukába, hiszen remek komposztanyag lehet belőle. Arra viszont figyeljünk, hogy nem lehet mindent komposztálni, ha pedig beteg az adott zöldség, gyümölcs, semmi esetre se tegyük a komposztba! Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET

Teafilter

A gyep csupasz foltjait helyrehozhatjuk egy teafilter segítségével: tegyünk egy használt teafiltert a kikopott területre, és hintsük rá fűmagot. A filter biztosítja a nedvességet, miközben lassan lebomlik.

Hagymák

A különféle hagymákból nagyszerű permetszert készíthetünk. Nincs is más dolgunk, csak szedjük össze a hagymákat, áztassuk őket egy jó néhány napig, akár egy hétig, majd töltsük bele egy spray flakonba és permetezzünk vele, vagy akár a talajra is ráönthetjük. Így távol tudjuk tartani a rovarokat az erős szag miatt.

Fahéj

A magas alkaloidtartalma miatt a növényeink is meghálálják, ha kapnak egy kis fahéjat. A növény száránál például segíti, gyorsítja a palánták gyökeresedését és fejlődését. A meleg vizes fahéjas oldat pedig gombaölőként funkcionálhat, öntözzük a növényeink gyökereinek közelébe vagy keverjük a szobanövények földjébe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kenyérmaradék

Ha megmaradt valamennyi kenyerünk vagy éppen száraz már, akkor ne a kukába, hanem a kertben landoljon! Betemethetjük a talajba, ami így táplálja azt, ráadásul még a gilisztáknak is lesz egy kis elemózsiája.

Tej

A tej trágyaként való felhasználása nagyon jó hatással van a növényekre, megerősíti őket. Azok a tápanyagok, amelyek a tejben megtalálhatóak, ugyanolyan jó hatással vannak a növényekre, mint az emberekre vagy az állatokra. A tejben található tápanyagoknak köszönhetően egészségesebb termést kaphatunk.

Tojástartó

Az üres tojástartókban palántázhatunk is, csak ennyit kell tennünk, hogy megtöltjük a tartót a földkeverékkel és a magokkal, picit meglocsolva. Arra persze figyeljünk, hogy ne locsoljuk túl, hiszen az a magoknak sem tesz jót és a tartó is átázik. Így már készen is van a mini, környezetbarát „cserepünk”.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?