Ősszel tárgyal a kormány az új magyar programról

agrarszektor.hu
Ősszel kerülhet a kormány elé az új nemzeti fehérjeprogram, amely egyik fő célként a genetikailag módosított (GMO) szója importjának visszaszorítását célozza. A tervek szerint a milliárdos nagyságrendű program teljes költségvetését nemzeti forrásból biztosítaná a kormány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közeljövőben véglegesíti a nemzeti fehérjeprogramról szóló kormány-előterjesztést a Földművelésügyi Minisztérium - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A program az őszi hónapokban, vagyis szeptember október környékén kerülhet a kormány elé.

EZ IS ÉRDEKELHET
A négy-öt évre tervezett programot a NAIK koordinálja majd, és a tervek szerint nem csak a szója lesz a központban, hanem például a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek is. Gyuricza Csaba hozzátette: a programra költött összeg várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz, és ezt teljes egészében nemzeti forrásokból biztosítják.

Magyarország szerepe a GMO-mentes mezőgazdaságban
2013-ban Magyarország az elsők között csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez, amely a Duna-térségi országok GMO-mentes szójatermesztését célozza, így csökkentve a társult országok importfüggőségét és garantálva a minőségi fehérjenövény termesztést a térségben. 2015-ben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével Magyarország meghirdette a "Szövetség a GMO-mentes Európáért" kezdeményezést. Ennek eredménye az Európai Szója Nyilatkozat aláírása, amelyhez a kezdeményező Magyarország mellett 13 Uniós tagállam csatlakozott 2017 júliusában.

A napokban jelentették be, hogy Magyarország Ausztriával közösen rendezi meg a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumot, amelynek célja többek között a tengerentúlról érkező szójaimport csökkentése. Ez az együttműködés azért is jelentős, mert Kína meghatározó ország a fehérjenövények előállításában, és Magyarországhoz hasonlóan elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett. A nemzeti fehérjeprogram egyik fő célja is az, hogy a GMO-s szójaimportot vissza lehessen szorítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?