Szója: drasztikus drágulás jöhet!

agrarszektor.hu
Az USA-ban uralkodó szélsőséges tavaszi időjárás nemcsak a kukorica vetését késleltette, majd hiúsította meg, hanem a szójáét is, sőt, leginkább ezt érintette. A világ második legnagyobb szójatermelője csak a tervezett terület 40 százalékán volt képes földbe juttatni a babot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb termelője, Brazília, ahol februárban még azon aggódtak, hogy a hirtelen beköszöntött aszály mennyire fogja visszavetni a végeredményt. Végül mégiscsak sikerült 124 millió tonnával új termelési rekordot felállítaniuk szójából. Ez 6 százalékos emelkedés a tavalyi év után. A hír felvillanyozta az állattartókat, de az Egyesült Államokból érkező áprilisi és májusi számok hatására már csak keseregni tudnak. Mint arról legutóbb az agrárszektor.hu beszámolt, idén az amerikai farmerek csak a tervezett terület mintegy 40 százalékán tudták befejezni a szója vetését. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az USA tavaly még 123,6 millió tonnás termésével tarolt, idén erre semmi esélye. Míg tavaly a kereskedelmi háború hatására a brazil termés Kína felé, míg az Egyesült Államoké Európa felé indult útnak, idén az arányok újrarendeződése várható. (A vámháború előtt az USA részesedése a teljes uniós behozatalban 25 százalék volt, ami tavaly 52 százalékra emelkedett.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Európa számára az ukrán termés bír még jelentőséggel. Az utóbbi években keleti szomszédunk rendre 4 millió tonna feletti mennyiségben állította elő ezt a fehérjenövényt, amihez egy picivel több, mint 2 millió hektárra volt szüksége. Nem túl biztató, hogy a tavaszi szárazság miatt idén május 24-ig csak 1,4 millió hektáron került földbe a bab. Az eddigi hozamok alapján így az ukrán termés is legalább egy millió tonnával kevesebb lesz. Ugyanekkor Oroszországban 1,9 millió hektáron, a tervezett terület 61%-án végeztek a munkákkal - ez a termés Európát nem érinti.

Az Európai Unióban a szójababtermelés a Stratégie Grains május végi becslése alapján 2,7 millió tonna lehet, ami megegyezne a tavalyival. A tavaszi szárazság leginkább Magyarországot és Romániát érintette.

A fentiek alapján látható, hogy a világ szójaáraira leginkább az USA-ban rendelkezésre álló bab mennyisége nyomja rá a bélyegét. Hogy ez mennyire jelentős, azt elegendő az alábbi ábrával érzékeltetni. Az árak néhány hete elszabadultak, azóta kissé visszakorrigáltak, de a terméskilátások alapján egy újabb felívelésnek van komoly esélye.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?