Berobbant a hőség: a legjobb állományok vannak a legnagyobb veszélyben

agrarszektor.hu
A gyenge tavaszi kezdésen javított a hetekig tartó májusi esőzés, de a berobbanó hőség meghozta a kártevőket és a kórokozókat is. Ami a gombás betegségeket illeti, a legrosszabb helyzetben ilyenkor éppen a legsűrűbb, legszebb állományok vannak. Repcéből a termés 10-15 százaléka is veszélybe kerülhet, a fertőzést már csak a korai deszikkálás állíthatja meg. A búza állapota a kalászvédelem sikerén múlott. A kapásokban a gyomokkal már kevésbé, a kártevőkkel annál nagyobb a gond.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búza terméskilátásai sokat javultak májusban, de a korábbi gyenge bokrosodást és a kalászvédelem hiányát, vagy annak rossz időzítését már nem lehet jóvá tenni. A vetésfehérítő nagy tömegben lépett fel idén, mostanra pedig - változó mértékben - megjelentek a fuzáriumfertőzés jelei is. Helyenként egy késői vörösrozsda- és/vagy helmitospóriumos fertőzéssel is találkozni. Összességében nem rossz a helyzet, a legnagyobb baj pillanatnyilag a szokásosnál szellősebb, kisebb tőállományú, kevésbé bokrosodott állomány. A termés átlagosnak ígérkezik.

A repce az ország nyugati felében jóval sűrűbb, mint a keletiben, aminek most éppen a növényegészségüygi hátrányait látjuk. Nagyon erős a lisztharmatnyomás, a kórokozó ellen a csúcsfungicidek sem hatnak, ezek mellé egy kontakt kénes készítményt kellett volna adagolni a védekezés során. Az agrárszketor.hu által megkérdezett szaktanácsadó akár minden rovarölő szeres kezelés mellé adott volna ként, amit a repce egyébként is igényel. A fülledt meleg meglepetéseket okozhat az egyébként szép állományok betakarításakor.

Pesszimista becslések szerint az utolsó pillanatban a termés 10-15 százalékát vesztíhetik el a gazdák a betegség következtében kialakuló fajsúly- és olajtartalomromlás miatt.

A glifozátos deszikkálások a legcsúcsább állományokban már el is kezdődtek, a dikvátosak a következő héten indulhatnak meg.

A kapás kultúrákban mostanra sokat javult a gyomhelyzet, nőtt viszont a kártervőnyomás. A napraforgóban minden szívó kártevő jelen van: poloskák, levéltetvek és kabócák is. Az egyes megyékben nagyon eltérő a helyzet: míg Fejérben és Békésben sok a panasz rájuk, addig Hajdú-Biharban legfeljebb foltokban jelentkeznek. A megkérdezett szaktanácsadó úgy véli, amíg sok a kataicabogárlárva, ne védekezzünk vegyianyagokkal, ha azonban muszáj közbelépni, akkor inkább a szisztémikus szereket ajánlja. Elkezdődött a csillagbimbós állományok elsőkörös fungicides kezelése is, amihez bóros lombtrágyát is általánosan alkalmaznak már a gazdák. A napraforgó mangánigényes növény is, ha van rá lehetőségünk, pótoljuk ezt a mikroelemet is - hangzik el a tanács.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kukorica gyomirtása változó mértékben sikerült idáig, Csongrád megyében kifejezetten rossznak ítélte a helyzetet a megkérdezett szaktanácsadó, de Békés megyei kollégája sem volt elégedett az állapotokkal. Sokfelé a drótféreg kártétele kimagasló idén. A májusi eső kimosta a klórpirifoszt a felső talajrétegből, így az nem hatott a kártevőre. A könnyen felvehető tápanyag szintén a csapadéközön miatt tűnt el a gyökérzónából, ami különösen fáj a gyengén indult állományokban. Legjobb megoldás a kultivátorozással egy mentben elvégezni a fejtrágyázást, erre azonban keveseknek van lehetőségük. A nitrogént érdemes folyékony formában adogolni a sorok közé.Terjednek az olyan nitrogénlombtrágyák is, amelyek foszfort vagy cinket is tartalmaznak, amit a kukorica biztosan meghálál.

A zöldítések káros növényegészségügyi hatására ismét panasz érkezett a gazdáktól. Míg ősszel a lombkárosítókra, most a gyökérzónában tevékenykedő talajlakókra voltak mérgesek: "Amit nyerünk a révén, azt kétszeresen elveszítjük a vámon. Nem tudom, mi lesz itt, ha a klórpirifoszt is kivonják..."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?