Nem titok többé, hol csap le a villám az országban

agrarszektor.hu
Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) villámlokalizációs rendszere. A megfigyelő hálózat fejlesztésére azért volt szükség, mert egyre több a szélsőséges időjárási folyamat Magyarországon, és az utóbbi években látványosan megszaporodtak a heves légköri jelenségek is. Az új rendszerrel nem csak az ország határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szélsőséges időjárási folyamatok gyakoriságának növekedésével, Magyarországon is jelentősen megszaporodtak a heves légköri jelenségek - mondta László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat új villámlokalizációs rendszerének átadásán Budapesten. A most átadott megfigyelő hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, amely két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok, és a felhőben keletkező kisülések helyzetét.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A villámdetektálás hatékonyságának maximalizálása érdekében a szenzorcsoport kifeszített hálóként fedi le az ország területét - tette hozzá az államtitkár. Ezzel nem csak Magyarország határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javulhat a magyarországi villámlokalizálás, növekszik majd a természeti jelenség pozicionálásának pontossága, nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetőek valós villámok, illetve a fals detektálások aránya minimálisra csökkenhet. A beruházás költsége csaknem 100 millió forint volt, melynek keretében tartalék alkatrészek beszerzésére is sor került - tájékoztatott László Tibor. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?