Fertőz a peronoszpóra és a feketerothadás - Ön is elkésett?

agrarszektor.hu
Csapadékviszonyoktól és növényvédelmi technológiától függően erősen különbözik a szőlőültetvények állapota az országban, de összességében még kezelhető a helyzet. Baj ott van, ahol az elmúlt hetekben a csapadék érkezése és a védekezési forduló esedékes időpontja egybeesett. A legsúlyosabb most a peronoszpóra károkozása, de ott van a fürtökön a feketerothadás is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem kell keresni a tüneteit, mindenütt jelen van a peronoszpóra és a lisztharmat. A feketerothadást kisebb mértékűnek látom, szerintem az üzemileg jól védett ültetvényekben nincs gond vele

- mondja Péter Ákos, a Kwizda szaktanácsadója. Véleménye szerint az elmúlt két év kissé elkényeztette a szőlősgazdákat, növényvédősöket, hiszen 4-5 permetezési fordulóból megúszható volt a szőlő növényvédelme, most néhol nyolc is kevés lesz.

A peronoszpóra elszórt levéltüneteit (olajfoltokat) már május közepétől lehetett találni, június közepére pedig egyes ültetvények esetében komoly mértékűvé vált a betegség a levélzeten - írja blogjában a Kwizda. Míg az agroinform.hu szerint bár a levéltünetek erősödtek, összességében gyenge-közepes mértékű a betegség előfordulása az országban. Újabban azonban már a bogyókon is megjelent gyenge-közepes fokozaton (6-25%). A fertőzési nyomás azonban folyamatosan nagy: a meleg, párás, zivataros időszak után gyorsan követik egymást a fertőzési hullámok. Intenzíven növekszenek a bogyók és a hajtások is, ami 10-12 naponként igényelhet növényvédelmi kezelést. A Kwizda erre a célra ebben a fenológiában már rezes készítményt ajánl.

Mindkét forrás arra int, hogy jelen van az ültetvényekben a feketerothadás. Az agroinform.hu szerint a levéltünetek nem nőttek, ellenben a foltokban képződött piknídiumokból folyamatos a spóraszóródás. Ültetvényen belül, gócosan, tömeges, előrehaladott fürttünetek láthatók. Az összetöppedt bogyók a feketerothadás esetében eleinte lilás-kékes színűek, majd egyértelműen feketék. Ha megpróbáljuk a száraz bogyókat eltávolítani a fürtökről, akkor az nehezen megy, míg peronoszpóra esetében leperegnek a bogyók. Ellene hatásosak a ditiokarbamátok, a szterolgátlók, a strobilurinok és a boszkalid. 

A borsó nagyságú bogyókon megjelentek a lisztharmat tünetei is - int a Kwizda blogja. A fertőzésének korai, primer levéltünetei nem látványosak, ugyanakkor az innen induló, másodlagos fertőzés okozhat később komoly fürtkártételt is. Jelenleg az agroinform.hu szerint gyenge mértékű fertőzöttség jellemző a fürtök ~1-10%-án. Figyelem, a lisztharmatnyomás is erősödik, a meleg, párás időjárásban a fogékony bogyók védelmére nagy hangsúlyt kell fektetni. A kórokozó ellen kénes és/vagy azolos készítményekkel érdemes felvenni a harcot. Természtesen vannak egészen korszerű, ún. SDHI fungicidek is, amelyek a kórokozó gombák légzését gátolják, ezekért azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?