Ezt mondják a gazdák az idei terméskilátásokról

agrarszektor.hu
A kártevőkkel és a jégesővel volt idén a legtöbb baja a gazdáknak, a kórokozóknak kevésbé kedvezett az időjárás. Van, ahol a szárazság veti vissza a potenciális termést, mégis szinte mindenki úgy látja, hogy a tavalyi eredmény most is megismételhető. Márpedig az egy jó átlagos évjárat volt. A kérdés most már csak az ár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Győr-Moson-Sopron megyében, Nagylózs körzetében a szójában nagyjából egy hónappal ezelőtt a bogáncslepke hernyójával kellett küzdeni, most pedig egy atkafertőzést kellett kezelni. "Azelőtt ilyesmivel sosem volt gondunk" - állítja a megkérdezett gazda. Májusban kaptak 160 mm esőt, ami a lehető legjobbkor érkezett a tavaszi szárazság után, és sokáig éreztette a hatását minden kapás kultúrában. Szójából ezért legalább 2,5 tonnát remél a termelő. A kukoricában megjelent a kukoricabogár, de nem kellett még védekezni ellene. Fuzárium nincs, a molyfertőzés viszont jelentős. Sajnos a forróság miatt elkezdtek felszáradni az alsó levelek, plusz folyamatosan rájárnak a vadak a táblára.

160 állatból álló rudlik dézsmálják a termést. Azt reméltem, összejön a 10 tonna, de most már csak a 8,5 tonnás átlagban bízom"

- mérgelődik a gazda.

 

Veszprém megyében érés közeli állapotban van a szója. A virágzás idején nagy volt a szárazság, ami rontott a terméskilátásokon, így most 2,5 tonnát, nagyjából a tavalyihoz hasonló eredményt saccol a megkérdezett termelő. Kukorica itt nincsen, ellenben az ötödik éve szemes cirkot vetnek helyette. "Az időjárás egyre szárazabb, a talajadottságok sem túl jók. Ezen a sekély termőrétegű, 8-12 aranykoronás földön már nem bírtuk megteremteni a feltételeket a kukoricának, hiába lazítottunk és hordtuk rá a pulykatrágyát. A szemescirok viszont aszályban is terem 6-7 tonnát, olyankor is, amikor a kukorica már kisülne. Az ára pedig gyakorlatilag azonos a kukoricáéval - legalábbis az utóbbi két évben nagy rá a kereslet. Szerintem azért, mert a Bonafarm elkezdte nagy tételben felvásárolni, mivel toxinmentes, jó takarmánygabona. Nekem 30 hektárom van belőle, de a környékbeliek is elkezdték termeszteni, most már csak a szomszédságomban eléri a 200 hektárt a termőterülete" - sorolja az apácatornai gazdálkodó.

Borsodban, Borsodszirák körzetében a napraforgó a tavalyi évhez hasonló, de a májusi hideg miatt még mindig egy héttel hátrébb van a fejlődésben. Bár április végéig csak 30 mm eső áztatta a földet, utána itt nagyon sok csapadékot kaptak a növények. Augusztusig 580 mm esett le a térségben, annyi, mint máskor egy év alatt, ebből csak a múlt héten 96 mm hullott. Most is nedves talaj. "A Syngenta-hibridek jól bírják ezt a párás meleget, bár igaz, hogy kétszer gombaölőztünk is. Viszont nem mindig van 4 év két napraforgó között, plusz repce és szója is van a vetésszerkezetben, úgyhogy kórokozó lenne bőven a földben. Most kezdenek az alsó levelek száradni. 300 hektárunk van most belőle, a barna erdőtalajtól az öntéstalajig, a 7-től a 25 aranykoronás földig nagyon eltérő viszonyok közé kerültek a táblák.

Egyelőre a tavalyi termést látom benne, ami 3,9 tonna volt. Viszont szinte biztos, hogy kevesebb lesz az olajtartalma, akárcsak a repcének"

- sorolja a termelő.

 

Ugyanebben a gazdaságban a szója is haragoszöld, most kezdenek telítődni a szemek. "A virágzás idején szárazabb volt az idő a kelleténél. Az alsó hüvelyszinten el is dobta a virágait a növény, viszont az esők után meglepő módon újra virágozni kezdett ugyanott. Ilyen kompenzációs képességet nem is hallottam eddig a szójáról. Ezzel együtt nyitottabb lett az állomány, ami meghiúsította a tökéletes gyomvédelmet, így itt-ott selyemmályvásak a táblák. A bogáncslepkének pedig olyan gradációja volt, hogy a hernyója egy hétvége alatt megette volna a szóját, ha nem kezeljük. Úgy nézem, 2,5-3 tonna lesz a termésátlaga. Az ára miatt aggódom. A vámháború miatt Amerika megint Európára tolja majd a szójáját. A GMO szójával meg nem érünk semmit, senki nem fizeti meg, ahogy az ezzel etetett sertés húsáért sem ad többet a piac."

A kukorica 430 hektáron tenyészik a sziráki gazdaságban. Volt egy jégverés, ami egy kicsit megtépte a  leveleket, de most harsogó zöld a tábla, a termelő szerint benne van a 10,5 tonna, ami egy tonnával lenne több a tavalyinál. Viszont a minőségért küzdeni kell, a táblákban jelen van a kukoricamoly, a kukoricabogár is, a csöveken már látni penészeszedést is. "De ezt legalább el lehet adni. Gondolkoztunk már a szemescirokon, de annak nagyon hullámzik a piaca attól függően, hogy mekkora belőle a lengyel termés. Mivel ott tavaly és idén is aszály volt, most jó a cirok ára, de lehet, hogy jövőre már nem ez a helyzet. Évekig csak nézegethetném a tárolóban a termést" - osztja meg véleményet a megkérdezett szakember.

Borsodban az őz és a vaddisznó okozta kártétel a legjelentősebb, nincs az a kórokozó vagy kártevő, ami felveszi velük a versenyt. A sziráki gazdaságban a  termelés hatékonyságával igyekeznek ezt ellensúlyozni. Az anyagtarékosabb agronómiát a növények fotoszintetikus aktivitását mérő NDVI-felvételekkel , precízebb talajmintázással, pontosabb helymeghatározással és műtrágyaszórással érik el.

 

Bács-Kiskunban Fajsz térségében a megkérdezett gazdaságban nincs szója és napraforgó, de a gazdálkodónak van rálátása a szomszédok termelésére.Úgy véli, a napraforgó átlagos, 3,5 tonna körüli lesz a környékben, míg a szója 2,5-3 tonnás. Utóbbi rosszabbul indult, mint tavaly, és virágzás idején száraz volt az időjárás. A nehéz indulás miatt az ökológiai célterületen - ahol állományban tilos a kemikáliák bevetése - idén sokaknál csődöt mondott a gyomirtás.

Nem tudom, megérte-e a gazdának... Zöldítés címén 10 évre elegendő gyommagot termelt idén..."

- jegyzi meg a termelő, aki idén 120 hektár átlagában vár 12 tonnás kukoricatermést. "Pedig nem a legjobb ütemben érkeztek az esők, ezért 45 hektárt meg is öntöztünk. Azon 14-15 tonna lehet a végeredmény." Hozzáteszi: az idei termés így is kisebb, mint a tavalyi, a gazdatársainál is sok lesült kukoricatáblát lát. Pedig az itteni réti öntéstalajon elvileg bírnia kellene a növénynek a forróságot.  "Nálunk az is sokat számított, hogy paprika után került a táblákra a kukorica, ami sok tápanyagot hagyott hátra. Szerencsére a rovarok is csak kicsi kárt tettek, így nem áldoztunk védekezésre, és minimális a fuzárium-fertőzöttség is. Egészséges termést várunk.

Már csak az a kérdés, hogy a magas árak kitartanak-e a gyenge amerikai kilátások  miatt, vagy az ukrán rekordtermés uralja majd a piacot"

- latolgat a fajszi termelő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 50 hektárnyi napraforgóval rendelkezik a megkérdezett gazdálkodó. Ebből 38-at gyönyörűnek mond, és 3 tonnás termést remél tőle. "4 hektár sajnos mélyfekvésű területre került, ahol a vízzel, aztán meg a gyomokkal volt sok bajom, itt jóval kevesebb lesz a termés. Egyébként az esők érkezési ütemével és mennyiségével elégedett voltam idén, a mostani meleg pedig jót tesz a növénynek" - sorolja a jászárokszállási gazda. Kukoricája kevés van, de az szépen néz ki. A moly védekezési szint alatt van, 8 tonnás átlagot remél, ami megegyezik a tavalyival.

Baranyában, Komló környékén szintén nem volt gond a kártevőkkel, kórokozókkal, de még az eső is mindig megérkezett az utolsó előtti pillanatban - meséli a megkérdezett gazdálkodó. "Nem jók a földejeim, 8-12 aranykoronás barna erdőtalajon van a 40 hektár kukorica. De talajvizsgálat alapján trágyázva tavaly így is megvolt a 11 tonnás átlagom" - büszkélkedik. A helyi vadásztársasággal jó kapcsolatot ápol, ennek tudja be, hogy a vadak is kordában vannak tartva a térségben. Idén is minden oka megvolt az optimizmusra, de csövesedés idején kapott egy nagy jégesőt, a kárt a biztosítónak is bejelentette. "Eddig még mindig jogosnak ítélték a kárigényünket. Most inkább nem jósolok, majd a végén kiderül, mennyi a termés."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?