Közeledik a betakarítás, de még korai hátradőlni! Hemzsegnek a kártevők

agrarszektor.hu
A szeptember eleji esők kedvező hatással vannak az őszi érésű növények fejlődésére, de a tartós harmatképződés a kórokozók egy részének is kedvez. A gyümölcsmolyok és a nyugati dióburoklegyek mellett a dióaknázó fényesmoly és a poloskák ellen is védekezni kell, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Növényvédelmi szempontból a nedvesség és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de számos még aktív kártevő is képes károkat okozni a termésben. A szőlőben már nemcsak a csemegét, hanem egyes korai fajtákat is szüretelik, ezért itt nehéz bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésű fajtáknál még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

A gyümölcsmolyok közül az almamoly még most is repül és rakja a tojásait. Már kevesebb van belőle, mint korábban, de ez a mennyiség is alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye. További veszély, hogy a molyok tevékenysége gyümölcsmonília kialakulásához is vezethet. De még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására, valamint még van idő a kalcium pótlására is, amivel elkerülhető lesz a gyümölcsök foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran lehet adagolni a fáknak.

Sok diófa is beteg idén. A fák egy részén a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések és a napégés miatt már most alig van levél. A fák alatt a nyár közepe óta nagy mennyiségben lehetett fekete és rohadt, hullott diót látni. Ez a folyamat szeptember elejére felerősödött az almamoly és a nyugati dióburoklégy hatására, mely kártevők rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat, nem beszélve a fent említett terméshullásról. A dióburoklégy kártétele mellett most rakja petéit a dióaknázó fényesmoly második nemzedéke. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. Már nincsenek sokan, de ha nem figyelünk oda, ez is elegendő lehet a terméshullás előidézéséhez. A zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák hemzsegnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, de arról is érkeztek jelzések, hogy a poloskák néhány példánya a lakásokba próbál meg bejutni. Vonulásuk a hőmérséklet csökkenésével erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még csak szívogatják a növények termését szántóföldeken és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly, de a repülésük már csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják. Még szükség van a védekezésre!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?