Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

agrarszektor.hu
Az olajárakon keresztül minden energiahordozót érint a kereslet csökkenése, ami a növényi olajok piacát is érinti. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe. Vajon ki tudja heverni az árzuhanást a betakarításig?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken - írja az agrarheute.com. Az áresés az új termést is érinti: az augusztusi jegyzések 6,5 eurós csökkenéssel 364 eurós szinten zártak egy hete, holott januárban még csaknem 420 eurót ért az új repce. Megjegyezzük: pénteken tovább süllyedt a mag ára egészen 348,25 euróig, ahonnan azóta bő egy eurót tudott visszaerősödni. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből.

Ugyanezt figyelhetjük meg a többi olajosmag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is. A szójadara ára nagyjából akkor érte el a mélypontot, amikor Olaszországban meghirdették az első karanténintézkedéseket, azóta sokat visszakapaszkodott.

A jelenség mögött a portál elemzője, Olaf Zinke szerint többek között az áll, hogy a nyersolajárak körül vita zajlik az oroszok és az OPEC között. Mindehhez hozzájön, hogy a világszintű koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem. Az olajárak néhány hét latt 40 százalékot estek.

Márpedig ez közvetlen hatással van a bioüzemanyagok árára is, így a biodízelen keresztül a repcére és az etanolon keresztül a kukoricára (bár utóbbira jóval kevésbé). A pálmaolaj ára január közepe óta 25 százalékot esett. A szója pillanatnyi ára szintén a mélyben van, de betakarítás idejére rendbe jöhet a piac szerint.

Az olajárvita és a koronavírus együttes hatását hosszabb távon, úgy tűnik, a repce szenvedi meg a leginkább.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?