Újabb hadjáratot indított a hatóság az emberre is veszélyes gyomnövény ellen

Újabb hadjáratot indított a hatóság az emberre is veszélyes gyomnövény ellen

agrarszektor.hu
A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen. A téma és a védekezéshez elengedhetetlen összefogás fontosságára társadalmi célú kampánnyal hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt irtani kell, olvasható a Nébih oldalán. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld. A rendkívül szívós és agresszív gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezéshez azonban ma már leginkább össztársadalmi fellépésre van szükség, és elengedhetetlen a parlagfű és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete is.

Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva. Tehát tényleg igaz, hogy egyetlen tő kihúzása is rengeteget számít! És ezért is fontos, hogy már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt.

A Nébih továbbra is számít a lakosság közreműködésére a parlagfű elleni harcban! A védekezéshez fontos ismeretek átadása céljából június 2-tól intenzív kommunikációs kampányt is indított a hivatal. A "Kevesebb parlagfű, több levegő!" nevet viselő program július közepéig tartó első szakaszában szakmai, továbbá országos és regionális hírportálokon , valamint a Nébih saját csatornáin (weboldal, Facebook, Youtube, kampányoldalak, Konyhasziget magazin) találkozhat a lakosság a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal.

A kampány során a növényismeret mellett "terítékre kerül" majd a parlagfű élettani hatásainak, valamint a szakszerű és hatékony eltávolításának bemutatása, de a hatósági felderítést és a Parlagfű Bejelentő Rendszert is megismerhetik az érdeklődők. A Nébih parlagfű aloldalán jelenleg is számos tájékoztató anyag érhető el. A parlagfű fejlődésének különböző stádiumait pedig a következő hetekben videósorozat formájában mutatják be a Nébih szakemberei.

Az októberig tartó kampány későbbi szakaszában plakátok és szórólapok országis terjesztésére is sor kerül. Az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?