A hét második felében jön a vénasszonyok nyara: aztán meglesz a böjtje is

A hét második felében jön a vénasszonyok nyara: aztán meglesz a böjtje is

agrarszektor.hu
Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de az ország a hétvégén komoly viharokkal fizetheti meg ennek az árát - tipikus nyári időjárási helyzet alakult ki Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vasárnap óta egy anticiklon alakítja Magyarország és a kontinens nagy részének időjárását, de a változás már megindult: a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon Algéria és Marokkó irányából érkező meleg légtömegeket terel az ország fölé. Ez a ciklon keletnek "tolja" az anticiklont, közös áramlási rendszerük pedig afrikai eredetű, október második felében szokatlan meleget sodor Európa középső tájai fölé, míg a ciklon mögött hideg, északi levegő "szakad" a kontinens nyugati tájaira, olvasható a 24.hu oldalán.

A sokszor extrém időjárást okozó, a pozitív és negatív tartományban is szélsőséges hőmérsékleti értékeket okozó észak-déli irányú meridionális áramlás iskolapéldája ez. A jelenség erős összefüggést mutat a klímaváltozással. Az afrikai melegre a hétvégén rácsúszik majd egy hidegfront, ami átmenetileg ismét nyárias időjárási helyzetet fog eredményezni. Arról, hogy hogyan emiatt mit várhatnak az emberek a következő 1-2 hétben, arról a 24.hu Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdezte.

A felmelegedés egyre gyorsul, szerdától már országszerte 20 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de jókora területi különbségek várhatók. A Nyugat-Dunántúlon lesz a melegebb, a hét második felében 23-24 Celsius-fok is előfordulhat, sőt Sopron és Győr térségében új melegrekordok is benne vannak a pakliban

- mondja Molnár László.

A meteorológus elmondta, hogy keleten, főként az Északi-középhegységben ennél hűvösebb lesz, de a legmelegebb órákban a hőmérők itt is 20 Celsius-fok közeli értéket mutatnak majd. Megszűnnek az éjjeli fagyok (nyugaton helyenként akár 10 Celsius-fok felett is alakulhatnak a hajnali minimumok), csapadékra nemigen kell számítani, a keleti országrészben viszont hosszan tartó ködfoltok alakulhatnak ki.

Alapvetően tehát egy gyönyörű, az átlagnál melegebb vénasszonyok nyarára számíthatnak az emberek, de pont ezért lehet durva a vége. A szokatlan melegre előre láthatóan a szombati napon érkezik egy északnyugati hidegfront, ami a jókora hőmérsékletkülönbség okán hatalmas energiára tehet szert.

Komoly viharokkal, szupercellákkal, jégesővel érhet véget a kései vénasszonyok nyara

- jelentette ki Molnár László.

A meteorológus hozzátette, hogy összességében egy tipikus nyári időjárási helyzet fog kialakulni. Csakhogy ebben az évszakban általában kisebb az ilyen hidegbetörések energiája, de most az afrikai eredetű léghullámok segítenek megoldani ezt a problémát. Így október vége felé is.

Az időjárás ismét azt bizonyítja, hogy a naptárat egyre inkább félre lehet tenni, a régi "szabályok" mostanában nagyjából június elejétől augusztus közepéig érvényesek. Az év során ugyanis ez a 2,5 hónap az, amikor az egyre gyakrabb meridionális áramlás nem képes jelentős szélsőségeket produkálni.

Ami a folytatást illeti, a hétvége, de a vasárnap mindenképp esős, szeles idővel telik és lehűlést hoz. Az előrejelzések szerint a front gyorsan átvonul Magyarország felett, nyomában pedig teljesen átlagos, október végi időre lehet majd számítani, azaz változóan felhős égre, helyenként némi csapadékkal, hajnalonként 4-6, a legmelegebb délutáni órákban 15-17 fokkal.

A hónap végén aztán már egy keményebb hidegfront érkezésére kell felkészülni, halottak napján és mindenszentekkor inkább már téliesre fordul időjárásunk, és ahogy mondani szokás, a virágok jó eséllyel belefagynak majd a temetői vázákba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?