Jön az aszálytűrő növények kora? Több száz milliós fejlesztés indult Magyarországon

Jön az aszálytűrő növények kora? Több száz milliós fejlesztés indult Magyarországon

MTI
A vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható, az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a mórahalmi székhelyű SeqOmics Kft., a projekt mintegy 212 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint az elmúlt évtizedekben az aszályos időszakok száma és intenzitása drámaian emelkedett Európában. Az előrejelzések szerint Magyarországon a nyarak egyre melegebbek lesznek, és a csökkenő nyári csapadékmennyiség mind gyakrabban okoz vízhiányos időszakokat.

A kedvezőtlen hatások okozta veszteségek mérséklésére, megelőzésére elsősorban a klimatikus szélsőségeknek jobban ellenálló növényfajták nemesítése, valamint új termesztéstechnológiai eljárások alkalmazása adhat választ. A stressz-folyamatok kezelésében a talajlakó mikroorganizmusok a növények segítségére lehetnek. A talaj baktériumai és algái szoros interakcióban vannak a növényekkel, melyek közül számos kapcsolat kölcsönösen hasznos. A növények gyökérzetének, illetve a gyökér környezetének mikrobiális közössége alapvető hatással van a csírázás minőségére, a tápanyagok felvételére, a termés mennyiségére vagy akár a kórokozókkal és az abiotikus tényezőkkel szembeni növényi ellenálló-képességre is. Egyes mikroorganizmusokkal történő kezelések hatására a gyökérszerkezet megváltozik, az átlagos gyökérhosszúság megnő. Az így bekövetkezett gyökérfelület-növekedés hozzájárul a növény hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételéhez. A megfelelően kezelt növények a vízhiány ellenére is akár a normálishoz közeli fejlődést mutathatnak, így végső soron a terméskiesés mérséklődik.

A SeqOmics Kft. által indított, 307 millió forint összköltségű, 2024 áprilisáig tartó innovációs projekt célja, hogy szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban használható, szárazságstressz-tűrés és terméshozam növelésére alkalmas mikrobiális - talajalga és baktérium keverékeken alapuló - gyökérkolonizáló vetőmagbevonat-készítmények előállítása. A készítményeket a szántóföldi kultúrák esetében már a vetéskor, a vetőmag felületére felvitt bevonatként, szabadföldi kertészeti kultúráknál a palánta előállítás során a termesztőközegen keresztül lehet alkalmazni. A készítményeket talaj- és növénytípusokra specifikusan tervezik.

A magyar magántulajdonban lévő SeqOmics Kft. 2009-ben alakult azzal az céllal, hogy Kelet-Közép-Európában az elsők között vezesse be a genomikában csúcstechnológiának számító újgenerációs szekvenálási szolgáltatást. A cég az egyedi, szekvenáláson alapuló kutatási-fejlesztési projektek mellett diagnosztikai szolgáltatásokat is elindított az állategészségügy és az élelmiszer-biztonság területén.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a SeqOmics Biotechnológia Kft. 2019-ben 370 millió forint nettó árbevételt ért el, adózott eredménye 4,588 millió forint volt. A vállalkozás tájékoztatása szerint a tavalyi árbevétel mintegy 365 millió, az adózott eredmény 12 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?