Itt a szomorú igazság: nem ez lesz a magyar almatermesztők legjobb éve

Itt a szomorú igazság: nem ez lesz a magyar almatermesztők legjobb éve

agrarszektor.hu
Az almaszezon kezdetének közeledtével elemzésben értékelte a várható termésmennyiséget és -minőséget a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ). Nemsokára megjelenő piaci prognózisukban pedig a hazai és európai piaci kilátásokkal, a kereslet-kínálat viszonyainak alakulásával és az árakkal összefüggő várakozásokkal fognak foglalkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon egy jó évjáratban (pl. 2014, 2018) 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években (2011, 2019, 2020) 300-400 ezer tonna között alakul a termés. Az elmúlt húsz év legrosszabb termését 2007-ben realizálta a Terméktanács (214 ezer tonna), amikor a tavaszi fagyok okoztak drasztikus terméskiesést. A sokéves átlagtermés 600 ezer tonna körül alakul. A megtermelt almának jellemzően 2/3-a ipari feldolgozásra kerül (ennek 80-90%-a a sűrítménygyártó léüzemekbe), 1/3-a pedig a frisspiaci alma - olvasható a FruitVeB oldalán megjelent elemzésben.

Kora tavasszal, a vegetáció kezdete előtt még nagyon jó idei termésre volt kilátás, ugyanis a 2020. évi nagyon gyenge termés miatt jó volt a virágrügy-berakódottság, illetve egyes fajtáknál kifejezetten erős virágzásra lehetett számítani. A várakozásoknak megfelelően a virágzás a tavaly jó termést hozó Gala- és Golden-fajtakörben jó vagy közepes volt, míg a többi fajta esetében erősnek bizonyult. A virágok kondíciója, vitalitása és fertilitása is megfelelőnek tűnt.

Az idei év a csapadékellátottság szempontjából a legtöbb termesztőkörzetben jól indult: a bőséges őszi és kora tavaszi esőzések miatt a talajok vízkészlete megfelelő volt, ami segítette a virágzást, a bőséges nektárképződést és a terméskötődési folyamatokat. A tavaszi fagyok azonban idén sem kímélték a gyümölcsültetvényeket. Az április fagyok hatása a vegetációban előrébb járó Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében, valamint a Dél-Alföldön anno erősebbnek bizonyult, a látható virágkárok érdemi terméskiesést jeleztek előre ezeken a termőtájakon. Az ország északi és észak-kelet termőtájain (ahonnan a hazai almatermés 2/3-a származik) azonban nem voltak olyan "látványos" virág-fagykárok, amiből jelentősebb terméskiesésre lehetett volna következtetni. Jóllehet, a szakemberek már akkor is számoltak azzal, hogy a nem látható fagykárok ellenére a virágok vagy virágkezdemények "megfázhattak", ami később a rossz terméskötődésben és a jelentős gyümölcshullásban ütközik ki. Ezek a pesszimista várakozások igazolódtak be a virágzást követően: nagyon jelentős gyümölcshullás következett be, a bőséges virágzás után a termés erőteljesen megritkult. A terméskötődést hátráltatta, így a hullást fokozta még - a terméskötődés szempontjából sorsdöntő, a virágzás alatti és virágzást követő 4-6 hét - hűvös, borult, fényszegény időjárása is (a virágzás lassan, vontatottan mintegy 3-4 hétre széthúzódva zajlott). A tavaszi lehűlésekhez hasonló mértékben járulhattak hozzá a rendkívül erőteljes gyümölcshulláshoz az extrém magas júniusi hőmérsékletek és az addigra már kicsúcsosodó csapadékhiány.

A tavaszi és a nyár elejei időjárás nagyon kedvezőtlen alakulásának eredője lett az, hogy július első felére már jelentősen romlottak a korábban még jónak nevezhető terméskilátások, és már ekkor is csak közepes vagy valamivel az alatti termésre lehetett számítani. A július-augusztusi időszakban tovább rontotta a várható terméseredményeket a rendkívüli mértékű és időtartamú hőséghullám (nem csak a nappalok, hanem az éjszakák is rendkívül melegek voltak), mely ráadásul nagyon jelentős csapadékhiánnyal párosult. Mindezek miatt a gyümölcsméret növekedése jócskán elmaradt a szokásostól: az öntözetlen ültetvényekben 2-3 kaliber (10-15 mm), míg az öntözöttekben hozzávetőlegesen egy kaliber (~5 mm) lehet az elmaradás, ami értelemszerűen a termés mennyiségében is visszatükröződik. A gyümölcsméretek alakulásával összefüggő kilátásokat eleve rontotta a virágzás alatti és az azt követő időszak hűvös, fényszegény időjárása, ami épp a legérzékenyebb fenológiai fázisban mérsékelte - a gyümölcsmérteket alapjaiban meghatározó - sejtosztódási folyamatokat, vagyis a gyümölcsök sejtszámát.

Szintén az időjárási hatások következménye, hogy az április-májusi csapadékos, párás időszak miatt szinte soha nem látott mértékű, extrém varasodás-fertőzés lépett fel. Sok esetben még a rezisztens fajtáknál is jelentős mértékű fertőzést tapasztaltak a FruitVeB és az ÉKASZ munkatársai. Ennek negatív hatása mind termésmennyiségi, mind -minőségi paraméterekben megnyilvánul. Az erősen fertőzött ültetvényekben a varasodás miatti lombfelület-veszteség eredője a kisebb vagy nagyobb mértékű mennyiségi kiesés (ez jellemzően a kevésbé intenzíven védett ültetvényekben tapasztalható, ahol a gyümölcs mellett a lomb is jelentősen fertőződött), míg az intenzívebben művelt ültetvényekben (ahol a lomb kevésbé, a gyümölcs kisebb-nagyobb mértékben érintett) nem elsősorban a mennyiségi kiesés a mérvadó, hanem a minőségi kiesés, vagyis az étkezési alma átminősülése ipari almává.

A negatív időjárási hatások tehát alapvetően meghatározták a termésmennyiséget. A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként, termesztőkörzetenként és fajtánként is meglehetősen változékony, mozaikos a kép. A termésbecslést emiatt jelenleg is csak intervallumban lehet elképzelni.

A FruitVeB hazai almatermésre vonatkozó, 2021. augusztus 06-án kiadott előzetes termésbecslése 550 ezer tonna +/-10% volt. A WAPA által megjelenített - és a Prognosfruit konferencián közzétett - hivatalos magyar adatokban (melyet a FruitVeB szolgáltatott) 520 ezer tonna szerepelt, amivel már akkor is azt kívántuk hangsúlyozni, hogy a nyári hőség és aszály valószínűsíthetően lefelé korrigálja az 550 ezer tonnás centrummal jellemzett prognózist. Jelenlegi rálátásunk szerint inkább az 520 ezer tonna +/- 10% intervallumban fog alakulni az idei hazai almatermés, ami értelemszerűen legerősebben a szüretig hátralévő időszak időjárásának függvénye. Nemcsak Magyarországot érintették érzékenyen az idei nehézségetk, a világ legnagyobb almatermelői sincsenek könnyű helyzetben, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi fagy-, illetve hideghatás miatt jelenleg mintegy 10 nap csúszásban van a vegetáció, tehát az átlagosnál későbbi szezonkezdetre kell számítani (a Gala-szüret várható kezdete: szeptember eleje). Jellemző az is, hogy ugyanazon fajta esetében a különböző termőtájak közötti érésidőbeli - egyébként 7-10 napos - különbség 1-3 napra mérséklődött, vagyis nem lesz jelentős eltérés az egyébként korábban érő Dunántúl, Bács-Kiskun vagy Dél-Alföld és a későbben érő északi, észak-keleti termőtájak szüretének kezdete között. A tavaszi fagyokkal tarkított, egyébként is hűvös tavasz, valamint a nyári hőség és aszály hatása lehet még az átlagosnál jelentősebb szüret előtti gyümölcshullás is, ami értelemszerűen tovább módosítja a szüretelhető mennyiséget, illetve ipari/étkezési arányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03