Váratlan hírek érkeztek erről az európai gyümölcsről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek erről az európai gyümölcsről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Agreste legutóbbi prognózisában jelentősen emelte számait, a korábbi előrejelzéshez képest több mint 60 ezer tonnával nagyobb termésre számítanak. Az idei hőhullám miatt a feldolgozók ugyanakkor tele vannak színhibás és égési sérüléseket mutató gyümölcsökkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste október 1-jén kiadott prognózisa szerint a 2021-esnél 12%-kal nagyobb, 1,477 millió tonnás francia almatermésre lehet számítani. Ez mintegy 4%-kal fogja meghaladni a 2017-2021 közötti öt éves időszak átlagát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A francia almatermés regionális alakulása

PACA (Provence-Alpes- Côte d'Azur) régió: az áprilisi fagyok nem károsították számottevően az itteni gyümölcsösöket, és Provence várhatóan a tavalyinál jobb termést hoz majd. Az Alpok lankáin viszont a gyümölcsök berakódása a vártnál hiányosabb volt, a völgyekben pedig a gyümölcsmérettel lehetnek problémák a magyarországihoz igen hasonló módon. Az Agreste szerint itt elsősorban a rendelkezésre álló öntözővíz mennyisége határozza majd meg a végleges mennyiséget. A termés várhatóan eléri majd az 5 éves átlagot több évnyi visszaesést követően. Szeptemberben viharok pusztítottak az almaültetvényeken, amelyek egyrészt hullást, másrészt gyümölcskárosodást okoztak.

A Garonne völgyében a 2021-esnél jobb termést várnak annak ellenére is, hogy a Golden fajtakör elmarad a tavalyitól (ami országos jelenség: a tavalyi 370 ezer tonna helyett idén 320 ezer tonnára becsülik a Golden fajtakör termését). Ezt azonban a Languedoc környéki Granny Smith és Pink ellensúlyozni fogja, itt ráadásul a gyümölcsmérettel sincs probléma. Általában azonban a kis gyümölcsméret és a korai fajták nem megfelelő színeződése okoz gondokat. Ebben a régióban az almatermés volumene az utóbbi 10 évben folyamatosan nőtt.

Pays de la Loire: a júniusi gyenge tisztító hullást követően már látszik, hogy a Golden és a Granny termése elmarad ugyan a tavalyitól, de csapadékhiányból adódó méretprobléma nincs.

Aquitánia: a régióban az áprilisi fagyok hatása markánsabb volt a többi termesztőkörzethez viszonyítva, és május-júniusban erős tisztító hullást figyeltek meg. A nyári hőhullámok sem kerülték el a régiót, így a termés a 2021-eshez képest várhatóan 9%-kal alacsonyabb lesz, elsősorban a Golden fajtakört érinti a visszaesés.

Limousin: a termelés volumene az utóbbi időszakban stabilnak mondható, de az ötéves átlag alatt van. Idén is valamivel az átlagos szint alatti termés prognosztizálható.

A Rhone völgyében tavaly a fagy jelentős károkat okozott, idén ez a hatás sokkal mérsékeltebben jelentkezett. A hőhullám és az aszály miatt a nem öntözött gyümölcsösökben, különösen a Gálában csökkent a termésméret. A termelés várhatóan visszatér a szokásos szintre, és a 2021-es alacsony terméshez képest jelentősen emelkedik.

A Loire völgyében és a közép-francia régióban az áprilisi fagy a korai fajtáknál jelentős veszteségeket okozott, ennek ellenére nyár elején közel átlagos termést vártak. a szüret a kései fajtákkal folytatódik. Az öntözés kedvezően hatott, és a termés várhatóan körülbelül 10%-kal növekedni fog a tavalyi évhez képest, az öt éves átlagot pedig 6%-kal múlja majd felül.

Almapiaci helyzetkép

Szeptemberben az almapiac kevésbé volt élénk, mint az előző években, idén kifejezetten lassan haladt az értékesítés. Különösen igaz volt ez a Gala fajtakörre: ez a korai fajta szenvedte meg a legjobban a hőhullámot, ami elsősorban az elvárttól elmaradó gyümölcsméretben jelentkezett. A feldolgozók tele vannak színhibás és égési sérüléseket mutató gyümölcsökkel, amelyek a hőhullám következményei. Mivel az ukrajnai konfliktus miatt keleten nincs értékesítési lehetőség, a lengyel almát az európai piacon értékesítik, ezért az árak csökkentek, és mostanra visszatértek a 2017-2021-es átlagos szintre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02