Itt a bejelentés: mától az egész országban tilos a tűzgyújtás

Itt a bejelentés: mától az egész országban tilos a tűzgyújtás

MTI
Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A közlemény szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Felhívták a figyelmet, hogy a csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tűzoltókat az idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem hétezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le - emelték ki. Azt javasolták, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet - javasolta a katasztrófavédelem. Azt javasolták, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet - kérte a katasztrófavédelem. A Nébih azt közölte az MTI-vel, hogy a gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett  a vegetációtüzek esetszáma a tűzgyújtási tilalommal eddig nem érintett megyékben is. "A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakulhat ki akár már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, valamint ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést" - figyelmeztetett a hatóság. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?