Így lesz egészséges talajod szakember nélkül: ezt minden kertésznek tudnia kell

Így lesz egészséges talajod szakember nélkül: ezt minden kertésznek tudnia kell

agrarszektor.hu
Számos cikk, előadás szól arról, hogy hogyan, miként csökkenthetjük a tápanyaggazdálkodás során inputanyag szükségleteinket, különös tekintettel a műtrágyák kiváltására. Bizonyára sokaknak nem mond újat az, hogy elsődlegesen talajaink állapotát mérjük fel. Az állapotfelmérés egyik megszokott módszere a talajvizsgálat, s az arra alapozott szakszerű, precízebb, vagy esetleg már precíziós gazdálkodás. Azonban talajaink állapotának ismerete nem itt kezdődik, hiszen a vizsgálat egy kialakult állapot "vérképe".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legfontosabb lépés az, hogy elsődlegesen alakítsuk ki a megfelelő szerkezetességet, melyhez kellő szervesanyagra, mikrobára, megfelelő kémhatásra van szükség az ásványi anyagok mellett. A kialakított szerkezetességgel, lazítással - a tömör talajrétegek megszüntetése - után a talajaink tápanyag- és vízgazdálkodása fokozatosan helyreáll, s máris sokkal kedvezőbb képet kapunk a tápanyagpótlási igények és vízszükségletek terén. A kialakított szemcsék nagyobb erővel képesek megtartani a kijuttatott tápanyagot, s kis szivacsként megtartani a vizet. Az ideális, vagy ahhoz közeli talajállapot kialakítása egy már leromlott szerkezetű talajban nem egy év alatt alakul ki, hanem kitartó munka eredménye. Azonban egyre többen észlelik azt, hogy a talajainknak már segítségre van szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodójának nagyobb termésbiztonságot produkálhasson - írja a NAK.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajművelő eszközökkel ellentétben a folyamatos növényi jelenlét támogatja a talajbiológiát, elnyomja a gyomokat és intelligensen átlazítja a talajt. Azért mondhatjuk, hogy intelligensen, mert a növények az etilén korlátozott diffúziójából érzékelik, hogy a gyökereik tömör rétegbe ütköztek. Ha nem képesek ezt a hormont gáz formájában kibocsátani a talajba és az felhalmozódik a gyökérben, akkor a növény azon a helyen leállítja a gyökérnövekedést és egy másik pontra koncentrálja az erőforrásokat. Az aratás után tehát célszerű mielőbb a talajainkat fednünk, s szármaradvánnyal, gyökerekkel táplálékot bevinni a talaj működését biztosító, s ezért létfontosságú mikrobák számára. Amennyiben lehetséges tehát hagyjuk a szármaradványokat kellően felaprítva, a kombájn vágóasztalának szélességében (vagy a lehető legszélesebben) szétteríteni. Ezzel megelőzhető a gyomnövények, az árvakelés és a direktben vetett takarónövények egyenetlen kelése. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha lazításra van szükség, akkor azt érdemes ilyenkor elvégeznünk, nem pedig őszre hagyni, ismerteti a Talajreform a kísérletei alapján. Az egyenes késekkel szerelt, tüske, szárny és egyéb kiegészítő nélküli lazítók kiválóan alkalmasak erre a feladatra. Az eszközgyártók is ráálltak a vágótárcsával szerelt lazítók kérdésére. Ugyanakkor a lazítás hatását fenn kell tartani úgy, hogy vagy a szármaradványok védjék a talajt, vagy a gyökerek által teremtett kedvező talajélet miatt kerüljön a területre zöldtrágya/takarónövény. Ezen fedések olyanok a talaj számára, mint nekünk esőben az esőkabát, illetve nyáron, mint a szalmakalap. Enélkül a fellazított talajaink a saját súlyuk alatt vagy a túl sok csapadéktól is összetömörödhet, morzsás szerkezete - ha van még - szétrobbanhat apró porszemcsévé válva, eliszapolódva mire a következő főnövény vetésideje elérkezik. Így érdemes a nyári lazításokat minél hamarabb takarónövénnyel/szármaradvánnyal befedni. Kellő sűrűséggel, megfelelő csapadékkal, fajtával kialakított állományhoz az évben többet nem kell hozzányúlni a Talajreform csapatának eredményei szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben nem tartjuk meg kora tavaszig takarónövényeinket, úgy a szerkezetesség és a talajélet serkentésére tett lépéseink hatása megmarad, azonban tavasszal nem lesz olyan borítás, amely a T1-T2-es gyomokat visszaszorítsa, valamint egy esősebb időszak hatására a tömörödés ismét jelentkezhet. A Talajreform csapatának értékelései szerint a télen is fennhagyott takarónövények az elért biomassza-tömegtől függően gyommentesen tartják a területet a február végi - március eleji felmelegedésekig. Arról, hogy az így takart talajt is le kell-e zárni márciusban, megoszlanak a vélemények. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem feltétlenül szükséges, mert ha kifagyott a takarónövényünk, akkor nem fogyasztja el a vizet, és a párolgást is képes megakadályozni az összefüggő növényi maradvány egy jól sikerült takarás után. 

A vetés előtti minimális talajmozgatásnak (pl. sekély rövidtárcsázásnak) látják a pozitív előnyeit a terméseredményeken, hiszen a felső rétegbe több levelő kerül, így ott megindul a mineralizáció. A takarónövények és a csökkentett talajművelés aktívabb talajéletet, jobb tápanyag-gazdálkodást, jobb vízgazdálkodást és ezeknek köszönhetően jobb talajállapotot eredményeznek. Ez pedig nem csupán a növények egészségében, hanem a gazdálkodás jövedelmezőségében is megmutatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?