Nem sok jót tartogat a márciusi időjárás: ez várhat a magyarokra tavasszal?

Nem sok jót tartogat a márciusi időjárás: ez várhat a magyarokra tavasszal?

agrarszektor.hu
A héten két hidegbetörés is hoz némi csapadékot a ragyogó napsütéssel járó téli időbe, amely pénteken fogja elérni mélypontot. A hosszú hétvégén pedig - az aktuális előrejelzések szerint - megérkezik a tavasz.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szűk két hete hatalmas változás ment végbe az időjárásban, amikor az addigi nyugat-keleti (zonális) áramlást az észak-déli irányú (meridionális) áramlás váltotta fel. Míg előbbi szokatlanul szeles, ámde kiszámítható időt hozott, addig utóbbit inkább a szélsőségek és hirtelen változások jellemzik, ennek lehetünk tanúi a következő bő egy hétben - olvasható a 24.hu oldalán. A portálnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa elmondta, hogy március 7-én, hétfőn újabb hidegbetörés érkezett északkeletről, de a mélypont péntekre várható. A hosszú hétvége alig fagypont feletti maximumokkal fog indulni, éjjel pedig néhol akár -15 fok is lehet. A szakember mindazonáltal hozzátette, hogy március 13-14-e környékén egy erőteljes melegedés volt elkezdődni.

Marad a télies, de napsütés idő

Molnár László elmagyarázta, hogy a meridionális áramlás egy szélesen elnyúló hullámot alkot, amelynek "csúcsa" délről szállít meleg levegőt északra, "hullámvölgye" pedig hideget a fagyos északról délre. Magyarország jelenleg a képződmény "leszálló ágában" helyezkedik el, ez okozza a télies időjárást, hiába köszöntött már be a meteorológiai tavasz. Ahogy a meteorológus fogalmazott, az északkeleti, rendkívül száraz légtömegek ragyogó napsütést hoznak, csak a hétfői és majd a szerdán várható újabb hidegbetöréssel érkeznek felhők és helyenként némi csapadék. Utóbbi a hőmérsékleti viszonyok függvényében vegyes halmazállapotban érnek földet, esőre, hóra, havas esőre egyaránt lehet számítani.

A hőmérsékleti csúcsok a hét első felében a 3-8 és 4-9 fokos tartományban lesznek, éjszakánként viszont -1 és -7 fok köré hűl a levegő, fagyzugos helyeken akár -10 fok lehet. A mélypont péntekre várható, ekkor a legmelegebb órákban 2-4 fokot körüli hőmérséklet várható, hajnalra pedig országszerte -5 és -10 fok lesz, de néhol -15 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Akár két nap alatt is kitavaszodhat

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján március 13-14-e környékén látszik markáns változás. Ekkorra várható a meridionális hullám áthelyeződése, és nagyjából két nap lesz, amíg a déli meleget szállító felszálló ága kerül hazánk fölé. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy nyugaton erős felmelegedés kezdődik, majd a tavaszi idő kelet felé haladva lassa meghódítja az országot. Nagyjából a hosszú hétvége utolsó két napján hatalmas lesz a hőmérsékleti kontraszt, nyugaton már 10 fok körüli hőmérsékletekkel, míg keleten - egyre szűkülő területen - marad a tél. A végeredményként pedig március 15-16. körül már egész Magyarországon tavaszira fordul az idő - jelen állás szerint, hiszen mint az már elhangzott fentebb, a meridionalitás gyors és extrém változásokra képes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?