Nem sok jót tartogat a márciusi időjárás: ez várhat a magyarokra tavasszal?

agrarszektor.hu
A héten két hidegbetörés is hoz némi csapadékot a ragyogó napsütéssel járó téli időbe, amely pénteken fogja elérni mélypontot. A hosszú hétvégén pedig - az aktuális előrejelzések szerint - megérkezik a tavasz.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Szűk két hete hatalmas változás ment végbe az időjárásban, amikor az addigi nyugat-keleti (zonális) áramlást az észak-déli irányú (meridionális) áramlás váltotta fel. Míg előbbi szokatlanul szeles, ámde kiszámítható időt hozott, addig utóbbit inkább a szélsőségek és hirtelen változások jellemzik, ennek lehetünk tanúi a következő bő egy hétben - olvasható a 24.hu oldalán. A portálnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa elmondta, hogy március 7-én, hétfőn újabb hidegbetörés érkezett északkeletről, de a mélypont péntekre várható. A hosszú hétvége alig fagypont feletti maximumokkal fog indulni, éjjel pedig néhol akár -15 fok is lehet. A szakember mindazonáltal hozzátette, hogy március 13-14-e környékén egy erőteljes melegedés volt elkezdődni.

Marad a télies, de napsütés idő

Molnár László elmagyarázta, hogy a meridionális áramlás egy szélesen elnyúló hullámot alkot, amelynek "csúcsa" délről szállít meleg levegőt északra, "hullámvölgye" pedig hideget a fagyos északról délre. Magyarország jelenleg a képződmény "leszálló ágában" helyezkedik el, ez okozza a télies időjárást, hiába köszöntött már be a meteorológiai tavasz. Ahogy a meteorológus fogalmazott, az északkeleti, rendkívül száraz légtömegek ragyogó napsütést hoznak, csak a hétfői és majd a szerdán várható újabb hidegbetöréssel érkeznek felhők és helyenként némi csapadék. Utóbbi a hőmérsékleti viszonyok függvényében vegyes halmazállapotban érnek földet, esőre, hóra, havas esőre egyaránt lehet számítani.

A hőmérsékleti csúcsok a hét első felében a 3-8 és 4-9 fokos tartományban lesznek, éjszakánként viszont -1 és -7 fok köré hűl a levegő, fagyzugos helyeken akár -10 fok lehet. A mélypont péntekre várható, ekkor a legmelegebb órákban 2-4 fokot körüli hőmérséklet várható, hajnalra pedig országszerte -5 és -10 fok lesz, de néhol -15 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Akár két nap alatt is kitavaszodhat

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján március 13-14-e környékén látszik markáns változás. Ekkorra várható a meridionális hullám áthelyeződése, és nagyjából két nap lesz, amíg a déli meleget szállító felszálló ága kerül hazánk fölé. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy nyugaton erős felmelegedés kezdődik, majd a tavaszi idő kelet felé haladva lassa meghódítja az országot. Nagyjából a hosszú hétvége utolsó két napján hatalmas lesz a hőmérsékleti kontraszt, nyugaton már 10 fok körüli hőmérsékletekkel, míg keleten - egyre szűkülő területen - marad a tél. A végeredményként pedig március 15-16. körül már egész Magyarországon tavaszira fordul az idő - jelen állás szerint, hiszen mint az már elhangzott fentebb, a meridionalitás gyors és extrém változásokra képes.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?