Váratlan hírek érkeztek a lengyel almáról: valami nagyon beindult az országban

Váratlan hírek érkeztek a lengyel almáról: valami nagyon beindult az országban

agrarszektor.hu
Közepes érdeklődés mellett harmadik hete folyik Lengyelországban az almakivonási program. A feldolgozóüzemek túlnyomó többsége teljes kapacitáson dolgozik, a feldolgozott mennyiségeket pedig le kell jelenteniük az állami szervezetnél (ARMA).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jótékony hatással volt a túlkínálatra a belorusz importtilalom feloldása és az egyiptomi export helyreállása is, ezért az utóbbi két hétben az árak jelentős növekedésnek indultak. Jelenleg 0,6-0,65 PLN/kg (50-55 Ft/kg) áron veszik az alapanyagot a feldolgozók, ehhez jön még hozzá a 0,3 PLN/kg (25 Ft/kg) állami támogatás. A feldolgozóktól származó információk szerint a termelők a legszebb, legjobb minőségű almáikat továbbra is visszatartják, mivel bíznak abban, hogy a piaci árak tovább emelkednek, emiatt a feldolgozókra nem nehezedik túlzott nyomás, és kapacitásaik elegendőek a programban beérkező gyümölcs feldolgozásához. Főleg Szampion és Gloster érkezik az üzemekbe, Idared csak nagyon kis mennyiségben - írja a FruitVeb. Az utóbbi két-három hétben a piaci ár 1,2-1,3 PLN/kg-ra (100-107 Ft/kg) nőtt, ami jóval vonzóbb, mint a kivonásra szánt almáért kapott 0,9 PLN/kg (75 Ft/kg), ezért a legjobb minőségű gyümölcsöt a piacokon értékesítik. Továbbra is nagy kérdés, hogy pontosan mennyi alma lehet még a lengyel hűtőtárolókban. A termelők többsége szerint már kevesebb, mint tavaly ilyenkor, ám ezt a piaci árak még nem tükrözik egyértelműen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?