Durva, ami Magyarországon történik: kiszáradt a népszerű dunántúli horgásztó

Durva, ami Magyarországon történik: kiszáradt a népszerű dunántúli horgásztó

agrarszektor.hu
Egyre látványosabbak Magyarországon is a klímaváltozás és a globális felmelegedés jelei és veszélyei, drasztikusan csökken például a hazai patakokban a víz mennyisége. Ennek ékes bizonyítéka az is, hogy a Baranya megyei Bicsérden kiszáradt a horgásztó, amely kulturális szempontból is meghatározó volt a területen. A megyében egyébként már több mint 10 horgásztó jutott hasonló sorsa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 km-es szakasza kiszáradt és a horgásztóba két éve nem folyik víz. Habár a Mecsek lábánál lévő területeken több új horgásztavat is létesítettek, amelyekben még van víz, de a vízszint már itt is csökkent. A bicsérdi horgásztó egyébként a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása - írja a bama.hu.

A források és patakok eltűnésében a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult ki ez a számunkra is nagyon nehezen elfogadható, szomorú helyzet. A tó megvalósításához és működtetéséhez 81-0 pályázatot használtunk fel

 - mondta Vér József, Bicsérd polgármestere. Kiemelte, a horgászegyesület sem tud így helyben megfelelően működni, idén az állami és területi jegyeket, töltéshasználati engedélyeket csak az ország egyéb horgászatra kijelölt helyeire tudták kiváltani a horgászok.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, csak pályázatok útján több mint 120 millió forintba került a beépítés, ez óriási veszteséget okoz. A tó környékén tartandó rendezvények, horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok lehetősége a szép környezet a vízhiány miatt megváltozott. A halállományt lehalászták. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége is értesült a problémáról, de megoldást nem tudnak javasolni. Baranya megyében sajnos több mint 10 horgásztó került erre a sorsra

 - közölte a polgármester. Hozzátette, ez egy vis major helyzet, így több minisztériumhoz, országgyűlési képviselőhöz, megyei vezetőhöz is újra segítségért folyamodnak, és az önkormányzat minden járható úton dolgozik a megoldáson. Amennyiben a víz már nem tér vissza, más, hasznos és a lakosság számára is kedvező módon szeretnék kihasználni a területet, új funkciót adva neki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06