Megdöbbentő számok láttak napvilágot: brutális, ami a műtrágyapiacon folyik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: brutális, ami a műtrágyapiacon folyik

agrarszektor.hu
Csaknem felére csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése alapján a legnagyobb visszaesés az ammónium-klorid és a kálium-klorid esetében történt, de a mészammon-salétrom (MAS) és Nitrosol, DAM iránti kereslet is csökkent. Az értékesítési árak ugyanakkor közel négyszeresére emelkedtek a vizsgált időszakban 2021 második negyedévéhez mérten. A növényvédő szerek esetében megállapítható, hogy az év második negyedévében a megfigyelt termékekből mintegy 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, az értékesítési árak viszont csaknem háromszorosára emelkedtek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási mértékben, mintegy 44%-kal csökkent a műtrágya-értékesítés volumene 2022 IV-VI. hónapjaiban az előző év azonos időszakához képest. A folyamat legnagyobb "vesztesei" az ammónium-nitrát és a kálium-klorid voltak, az előző terméknél 70%-os, míg a másodiknál 76%-os volt a keresletcsökkenés. A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el a forgalmazók belőle, mint 2021 2. negyedévében, annak ellenére is, hogy az ára 3,6-szeresére nőtt. Ez nagy valószínűséggel a nagyon száraz idei tavasznak és júniusnak volt köszönhető. A vonatkozó időszakban a legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33%-os, illetve 54%-os visszaesés volt tapasztalható. A második negyedévben az értékesítésnek 89%-át adta ez a két termék, az értékesítési árak pedig 2,2-3,8-szeresére emelkedtek a megfigyelési időszakban 2021 második negyedévéhez mérten - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb jelentésében.

Ami a következő időszakot illeti, óriási a bizonytalanság. A földgáz és az elektromos áram árának elszállása nagyon nehéz helyzetbe hozta az európai műtrágyagyártókat, és ha még ez nem lenne elég, az Európai Unió által az orosz-ukrán háború miatt hozott szankciókból kifolyólag a vállalatok - a szankciók megsértésétől félő, az előírásokat túlzottan betartó partnerek miatt - már napi szinten működési nehézségekkel küzdenek. Az EuroChem Group éppen ezért már nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, és kérte, hogy tegyen határozott lépéseket a helyzet rendezése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A műtrágyaágazat mostanra egy ördögi körbe került. Az alapanyagárak drasztikus növekedése, az elszálló gázárak, a tomboló aszály, az európai műtrágyagyártókra visszaütő uniós szankciók és az orosz-ukrán háború külön-külön is óriási problémát jelentenek, ám ehhez még hozzáadódik az európai gyárak leállása is, valamint az a tudat, hogy a költségek megugrása miatt vannak olyan gyártók is, akik már nem is nagyon akarnak, vagy mernek gyártani, amint azt Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője elmondta az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényvédő szerek esetében a 2022. IV-VI. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Még annak ellenére is, hogy a megfigyelt szerek száma a múlt évben jóval kevesebb volt, mint a tárgyidőszakban. A tavalyi év során ugyanis nagyon sok hatóanyagot vontak ki a piacról az Európai Unióban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az értékesítés arányát tekintve Pulsar 40-ből 1,6-szer több fogyott a tárgyidőszakban, míg Eurokén 2000 80 WG-ből 85%-kal kevesebbet vásároltak a bázisidőszakhoz viszonyítva. A többi termék értékesített mennyisége az előző két érték között alakult. A Force 1,5 G-ből, a Laudisból és a Gardoprim Plus Goldból adták el a legtöbbet 2022 második negyedévében, ennek a három terméknek az eladása tette ki az összes értékesítés 52%-át. Általában elmondható, hogy az egy Agrokén kivételével valamennyi vizsgált termék értékesítési átlagára nőtt a tárgyidőszakban az előző év második negyedévéhez képest: a Fozát 480 ára például 3,2-szeresére, míg a Roundup Megáé 2,6-szeresére emelkedett. A legkisebb árnövekedést a Caramba Turbo esetében regisztrálta a hatóság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?